NSVOK top banner

Вход

БАН: Българите застаряват и намаляват (аудио)

strelkaРаждаемостта намалява, а смъртността надвишава раждаемостта. Причина за намаляването на населението също е миграцията. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР гл.ас. д-р Стоянка Черкезова от департамент „Демография“ при БАН. Икономическата миграция като основен фактор за обезлюдяването на регионите и намаляването на населението у нас е акцентът в разработката на учени от Института за изследване на населението и човека при БАН. Те ще представят предложенията си по проекта "Мерки за преодоляване на демографската криза в България", възложен от Министерския съвет, като ще обобщят резултати от проучвания и ще предложат конкретни мерки за промяна на негативните тенденции в демографското развитие на страната. 

„Намалява населението в относителен план в по-младите възрасти и се увеличава населението в относителен план в по-високите възрасти“, посочи Стоянка Черкезова.
"Ако погледнем това в една перспектива в следващите 20-25 години, ще видим, че тези тенденции не могат да се обърнат рязко. Можем да очакваме, че те ще продължат и в бъдеще. Това, което можем да направим, е да се адаптираме, така че да отговорим на променените изисквания на структурата на населението и да подготвим за по-далечна перспектива обръщането на подобни тенденции или поне смекчаването им“, обясни тя.
По думите на д-р Черкезова този процес протича с висока интензивност и имаме кратко време за реакция.
"Имаме кратко време за адаптиране на останалите системи - социални и икономически. Това време е до 2030 - 2035 г.", обърна внимание експертът.
В бъдеще ще имаме сериозни предизвикателства да произвеждаме достатъчно в икономиката и да имаме достатъчно приходи в данъчната и осигурителната система, смятат още учените от БАН. 
"В момента хората над 80 години са около 4,7% от населението. Към 2030 г. очакваме да станат приблизително 6,2%, а към 2050 г. те ще бъдат около 10% от населението. Населението, което не може да води самостоятелен живот може да очакваме, че ще се увеличава и като брой, и като относително отношение", прогнозира Стоянка Черкезова.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост