NSVOK top banner

Вход

„Изкуствен панкреас“ улеснява пациенти с диабет (аудио)

diabetЕдни от най-големите разходи при усложнения след тези от раковите заболявания, са разходите при диабет. Това каза в предаването „Преди всички“ по БР Веселка Генчева от неправителствената организация „Култура без граници“.
„Стъпка по стъпка вярвам, че ще бъдем чувани, защото това е бъдещето на нашите деца и здравето на нашето общество“, посочи тя.
Румен Георгиев е един от ангажираните с приложението „Изкуствен панкреас“.

„В конвенционалното лечение на диабета, което се прилага при повече от 95% от страдащите от това състояние, всеки си поставя сам инсулиновата доза чрез инжекция и си измерва кръвната захар чрез бодене на пръстите и взимане на капка кръв ежедневно. Това, което ние показваме на хората с диабет тип 1, е че технологиите и развитието им може да ни помогне в лечението. Поставя се сензор за постоянно следене на кръвната глюкоза, което измерва кръвната захар на всеки 5 минути, подава я към компютър/мобилен телефон, който изчислява промените и каква е необходимостта от инсулин в човешкото тяло и дава съответната команда към инсулинова помпа, за да направи необходимата промяна. Това става на всеки 5 минути 24 часа в денонощието“, обясни той.
Веселка Генчева подчерта, че в света около 1500 души ползват тази затворена система.
„А българските деца, ползващи системата, вече са над 150“, коментира тя.
По думите ѝ организацията не получава финансова подкрепа от държавата, заради което се правят благотворителни акции.
„Искаме да внесем известен позитивизъм в тази драма с молба за помощ. Искаме да съберем пари, за да се внесе този софтуер, който е от изключителна помощ за родителите на децата с диабет. Правим благотворителна вечеря на 17 ноември и всеки, който иска, ще може да се включи“, каза Петър Антонов, който подкрепя каузата.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Диабет
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост