NSVOK top banner

Вход

Нов маркер дава информация за развитието на диабет тип 2

diabetМалките химически промени в блоковете на ДНК, които могат да бъдат повлияни от факторите на начина на живот, могат да намалят количеството на IGFBP2. Изследователският екип на DIfE / DZD вече докладва в списанието Diabetes, че тези епигенетични промени увеличават риска от диабет тип 2. Освен това хората с високи кръвни нива на свързващия протеин IGFBP2 са по-малко склонни да развият това метаболитно разстройство. Промените в кръвта вече се откриват няколко години преди началото на заболяването.

Според германски доклад за здравето с диабета от 2018 г. повече от 5,7 милиона души в Германия страдат от диабет тип 2. Засегнатите лица реагират неадекватно на хормоналния инсулин, което води до повишени нива на кръвната глюкоза. Това от своя страна може да доведе до удари, инфаркти, увреждане на ретината, увреждане на бъбреците и нервни заболявания. Тъй като метаболитното заболяване се развива постепенно, първоначалните увреждания обикновено се появяват по време на диагнозата. "В бъдеще нашите открития могат да помогнат да се идентифицират рисковите потенциали за диабет тип 2 още по-рано и да се помогне за противодействие на болестта с превантивни мерки", каза професор Анет Шурман, ръководител на катедрата по експериментална диабеталогия към Германския институт по хранене на човека Потсдам -Rehbruecke (DIfE) и говорител на Германския център за изследване на диабета (DZD).

Откриване на молекулните механизми
В допълнение към инсулина, инсулиноподобният растежен фактор 1 (IGF-1) също участва в метаболизма на захар и мазнини. Ефектът на този растежен фактор се отслабва чрез свързване с IGF-свързващия протеин 2 (IGFBP2). Ако черният дроб не отделя достатъчно IGFBP2 в кръвта, балансът на глюкозния и липидния метаболизъм може да бъде нарушен. Изследователският екип, ръководен от професор Матиас Шулце, ръководител на отдела по молекулярна епидемиология в DIfE, следователно проучват как намаленият ефект на гена IGFBP2 може да повлияе върху развитието на диабет тип 2.
Човешките проучвания показват, че хората, страдащи от мастен черен дроб, произвеждат и освобождават по-малко IGFBP2. Екипът на Шурман наблюдава подобно въздействие при по-ранни експерименти с мишки, което показва, че нивата на IGFBP2 вече са намалели преди чернодробното заболяване. Това се дължи на трансфера на метилови групи в определени места на ДНК последователността на IGFBP2, която инхибира ген в черния дроб. Тези така наречени епигенетични промени са причинени, наред с други неща, от факторите на начина на живот. Такива модификации на ДНК в IGFBP2 гена също са били открити преди това в кръвните клетки на хора с наднормено тегло с нарушен глюкозен толеранс.

Изследване на транслацията от мишки до изследвания на хора
Интердисциплинарният изследователски екип, ръководен от Шурман и Шулце, използва резултатите от клиниката и лабораторията за оценка на кръвни проби и данни от EPIC Potsdam Study. "Това изследване е добър пример за това как функционира транслационното изследване: Клиничното откритие е анализирано механично в лабораторията и накрая е изследвано в изследване на цялото население", каза Шурман.
Последните анализи от изследователите показват, че инхибирането на IGFBP2 гена стимулира диабет тип 2. Освен това, екипът от учени отбелязва, че по-слабите участници в проучването и участниците в проучването с по-ниски нива на мазнини в черния дроб имат по-високи концентрации на защитния свързващ протеин в кръвта. По-високите плазмени концентрации на IGFBP2 са свързани с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 през следващите години. "Нашето проучване потвърждава хипотезата, че пътят за сигнализиране на IGF-1 също играе важна роля в развитието на диабет тип 2 при хората", добави д-р Клеменс Уитенбехер, научен сътрудник в Отдела по молекулярна епидемиология в DIfE и първи автор на проучването.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост