NSVOK top banner

Вход

Д. Денев: Нарастването на продължителността на живота се дължи на иновациите в медицината (видео)

DDenevЗдравеопазването не е само бюджети, дефицити, лимити, а и иновации, благодарение на които продължителността на живота в България през годините нараства. Това каза изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, който присъства на петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.
„В България средната продължителност на живота започва да се измерва през 1960 г. Тогава тя е 69,1 г. До 1986 г. се повишава бавно с около година и половина и през 1986 г. тя е 71 г. Следва спад. 1997 до 2017 г. средната продължителност на живота нараства с около 5 г. и в момента тя е 74,9 г.", обясни Денев.

Според него това се дължи на иновациите в медицината, до които все повече лекари и пациенти имат достъп.
„Добри иновативни решения могат да се намерят и в здравната политика. Има много предизвикателства в ежедневната практика на всеки лекар. Важно е той с професионализъм да посреща и решава проблемите, важно е да се намерят добрите решения , и да не се налага да търсим екстремални кадрови решения за различни региони на страната“, заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.
По време на конференцията бяха наградени 5 иновативни проекта, сред които са Сдружение „Образование и здраве“ в Пловдив, съобщават от БГНЕС. Те са успели да съчетаят здравето с образованието в университетската болница „Св. Георги“ и по този начин доказват, че двете неща могат да вървят ръка за ръка. Награда получи и проекта на Фондация „Инициатива за българско рационално общество“, които се борят с псевдонауката, врачките и псевдолечителите, които заблуждават болни хора и впоследствие стават жертва на алтернативната медицина. За целта те създават страница във Фейсбук и чрез бот изпращат различни снимки с реплики, с които разкриват истината и достиженията на медицината, а всяка една от тях е достигнала до 300 000 българи. УМБАЛ „Св. Анна“- София получи награда за прилагане на механична тромбектомия при лечение на исхемичен инсулт. Първенецът в конкурса „Иновации и добри практики“ е животоспасяващата операция при десекация на аортата от „Аджибадем Сити клиник“.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лекарства ВИДЕО
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост