NSVOK top banner

Вход

Най-смъртоносният убиец на рака съществува във всяка клетка

cancer genes okВъв всяка клетка в тялото е включен код за убиване, чиято функция може  да причини самоунищожение на клетките, които стават ракови, съобщава ново проучване на Северозападния медицински институт в САЩ. Веднага щом вътрешните бодигардове на клетката почувстват, че са мутирали в рак, те удрят в кода за убиване, за да деактивират мутиралата клетка.

Кодът е включен в големи протеино-кодиращи рибонуклеинови киселини (РНК) и в малки РНК, наречени микроРНК, които учените смятат, че са се развили преди повече от 800 милиона години отчасти за защита на организма от рак. Токсичните малки молекули на РНК също се задействат от химиотерапията, съобщават учените.
Ракът не може да се адаптира или да стане резистентен към токсичните РНК, което го прави потенциално безотказно лечение, ако убийствения код може да бъде синтетично дублиран. Неспособността на раковите клетки да развият резистентност към молекулите е първа, казаха учените.
"Сега, когато познаваме кода за убиване, можем да задействаме механизма, без да се налага да използваме химиотерапия и без да пречим на генома. Можем да използваме тези малки РНК директно, да ги въведем в клетките и да задействаме ключа за убиване", каза водещият автор Марк Е Питър, Томас Д. Спийс, професор по метаболизма на рака в Северозападния университет "Файнберг".
Химиотерапията има многобройни странични ефекти, някои от които причиняват вторични ракови заболявания, защото атакуват и променят генома, каза Петър.
"Намерихме оръжия, които са надолу по течението на химиотерапията", отбеляза Петър, също член на университет "Робърт Х. Лури", който е част Северозападния университет.
Разработката, описваща кода за убиване и идентифицирането на начина, по който микроорганизмите за борба с раковите заболявания използват кодовете за унищожаване на туморни клетки, са публикувани на 29 октомври в Nature Communications. Статията, описваща протеиновите кодиращи големи РНК може да се превърне в токсични малки РНК, беше публикувана на 16 октомври в eLife.


"Целта ми не беше да измислям нова изкуствена токсична субстанция - каза Питър. "Исках да следя природата. Искам да използвам механизъм, който се развива в природата."
В публикувани изследвания през 2017 г., Питър показва, че раковите клетки умират, когато въвеждат определени малки РНК молекули. Той също така откри, че раковите клетки, третирани с РНК молекулите, никога не стават резистентни, защото молекулите едновременно елиминират множество гени, нуждаещи се от оцеляване на раковите клетки.
По това време Питър казал: "Това е като да се самоубиеш, да се пронижеш, да се застреляш и да скачаш от сграда едновременно. Не можеш да оцелееш."
Но той не знаеше какъв механизъм е причинил клетките да се самоунищожат. Това, което знаеше, е, че последователността от само шест нуклеотида (6 метра), присъстващи в малки РНК, ги прави токсични за раковите клетки. Нуклеотидите са органични молекули, които са градивните елементи на ДНК и РНК. Те са G, C, A или T (в ДНК), или U (в РНК).
В първото от новите проучвания Питър след това е изпитал всичките 4,096 различни комбинации от нуклеотидни бази в 6мерите, докато не открие най-токсичната комбинация, която се случва да бъде богата на G и открила микроРНК, изразени в тялото за борба с рака, да убиват раковите клетки.
Във второто ново проучване Питър показа, че клетките нарязват ген (Fas лиганд), участващ в растежа на раковите клетки, на малки парчета, които след това действат като микроРНК и са силно токсични за рака. Групата на Питър откри, че около 3% от всички протеино-кодиращи големи РНК в генома могат да бъдат обработени по този начин.
"Въз основа на това, което научихме в тези две проучвания, сега можем да проектираме изкуствени микроРНК, които са много по-мощни в унищожаването на ракови клетки, отколкото дори тези, разработени от природата", каза Питър.
Следващата стъпка? "Ние абсолютно трябва да превърнем това в нова форма на терапия", каза Питър. Той изследва многобройни начини да задейства вградения код за убиване, за да убие раковите клетки, но подчерта, че разработването на потенциалната терапия ще отнеме години.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост