NSVOK top banner

Вход

Бивш здравен министър: Това не е реформа, трябва да се измисли нещо друго (видео)

GaidarskiПроф. Радослав Гайдарски коментира пред Bulgaria ON AIR, че парите за здравеопазване са изключително малко.
“Нека не се говори "Много пари наляхме, ама те изчезват", заяви той.

Парите за здравеопазване у нас ще бъдат увеличени с близо 500 млн. лева, но проф. Гайдарски уточни, че на глава от населението дори Македония, Албания и Босна и Херцеговина отделят повече средства за здраве. Гостът в предаването "Денят ON AIR" подчерта, че финансирането на здравеопазването ни е най-ниско спрямо страните от Европейския съюз. По думите му болният въпрос е как се разпределят парите.

"Не се разходват правилно. Всеки директор прави обществена поръчка и може да закупи даден продукт на цената, която той успее да спазари. Такова нещо в света няма. Принципалът е министърът, той трябва да следи за разходването на тези пари", обясни проф. Радослав Гайдарски.

“Как може един директор да е милионер, а болницата да е фалирана?”, запита риторично той.

Проф. Гайдарски коментира и предложенията на министър Кирил Ананиев за реформа в здравеопазването.

"Трябва да се измисли нещо друго. Това не е реформа. Трябва да се въведе жестока дисциплина. Всички държавни и общински болници трябва да бъдат под съответен контрол", обясни той и определи клинични пътеки като "ужасни".

"Болното здравеопазване се лекува. Най-основното е лошата организация на здравеопазването. Второ - зле финансираната система в България", завърши медикът.

Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост