NSVOK top banner

Вход

Откритие за инсулина променя начина на лечение на диабета

diabetМеждународно сътрудничество, ръководено от изследователи в Института Уолтър и Елиза Хол, направи откритие, което би могло да направи терапевтичните инсулини по-ефективни чрез по-добро имитиране на начина, по който инсулинът действа в организма. Констатациите могат да подобрят лечението на диабета, заболяване, което оказва въздействие върху живота на милиони хора по света.

Публикувано в Nature Communications, проучването разкрива първото окончателно 3D изображение за това как инсулинът успешно взаимодейства с рецептора си - "вратар" за предаване на информация в клетките - в процес, който е от решаващо значение за инструктирането на клетките да намалят нивата на кръвната захар в тялото. Разбирането на точно какъв е този процес може да допринесе за разработването на по-бързи и по-дълготрайни инсулинови терапии.
Изследването беше ръководено от доцент Майк Лорънс от Института Валтер и Елиза Хол, съвместно с екипи, ръководени от д-р Матиас Драйер от фармацевтичната компания Sanofi-Aventis Deutschland GmbH и д-р Кристоф Мюлер от Европейската лаборатория по молекулярна биология (EMBL) , и двете базирани в Германия.

Липсващото парче от пъзела
Професор Лорънс заяви, че е развълнуван, че е разрешил как инсулинът задейства клетките, за да намали нивата на кръвната захар.
Добре е установено, че инсулинът инструктира клетките да понижават нивата на кръвната захар в организма чрез свързване с рецептор, който се намира на повърхността на клетката.
Професор Лорънс каза, че проблемът е, че никой не знае точно какво се е случило по време на взаимодействието.
"Текущите терапии с инсулин са под-оптимални, защото са проектирани без това липсващо парче от пъзела", каза той. "Заедно с нашите сътрудници в Германия ние произведехме първия окончателен 3D образ на начина, по който инсулинът се свързва с повърхността на клетките, за да успее да предаде важните инструкции, необходими за захарта в кръвта".

Око да види ръка да пипне
Професор Лорънс заяви, че подробният имидж е резултат от сътрудничеството между експерти по структурни и клетъчни биологии от Института, работещи съвместно с специалисти по крио-електронен микроскоп в EMBL в Хайделберг и специалист по инсулиновите рецептори от Университета в Чикаго.
"Знаехме, че инсулинът е подложен на физическа промяна, която показва успешната връзка с рецептора му на клетъчната повърхност. Но ние никога досега не сме виждали подробните промени в самия рецептор, потвърждавайки, че инсулинът успешно е предал съобщението за клетката да взима захар от кръвта.
"Моите колеги от Института внимателно подготвиха отделни проби от инсулин, свързани с рецепторите, така че нашите сътрудници в Хайделберг да могат да използват крио-електронна микроскопия, за да уловят стотици хиляди снимки с висока разделителна способност от тези проби.
"След това комбинирахме повече от 700 000 от тези 2D изображения в 3D изображение с висока разделителна способност, показващо точно как изглежда успешното свързване между инсулина и неговия рецептор. И там пред очите ни беше пълната картина с изящни детайли.
"В този момент знаехме, че разполагаме с необходимата информация за разработването на подобрени терапии с инсулин, които да гарантират, че клетките ще реагират правилно и ще изпълняват функциите, необходими за понижаване на нивата на кръвната захар", казва доцент Лорънс.

Оптимални терапии сега са възможни
Доцент Лорънс заяви, че констатациите означават, че сега би било възможно да се разработят инсулинови терапии, които биха могли да имитират по-близо инсулина на тялото.
"В бъдеще фармацевтичните компании ще могат да използват нашите данни като" план "за разработване на терапии, които оптимизират усвояването на инсулина от организма. Вече има голям интерес към тези резултати и тяхното приложение, а институтът има мрежа от сътрудничества в ход.”
"След повече от две десетилетия изследвания от учените в Мелбърн, за да стигнем до тази точка, е феноменално да постигнем резултати, които в крайна сметка ще бъдат от полза за пациентите с разработването на по-ефективни терапии, особено за тези, чийто живот зависи от ежедневното инжектиране на инсулин ," той каза.
Работата на доцент Лорънс беше финансирана от Австралийския национален съвет по здравеопазване и медицински изследвания.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост