NSVOK top banner

Вход

Ефективна ли ще бъде новата здравна мегаагенция? (видео)

M NenkovНастъпват драстични промени в здравеопазването. Те са свързани с бюджета на здравната каса, както и със Закона за лечебните заведения. Фондът за лечение на деца ще бъде закрит, а работата му ще бъде поета от НЗОК. Тя ще отговаря и за трансплантациите, както и за лечението в чужбина.
"Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине", заяви по Nova TV бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.
Според него въпросът е колко ефективен би бил този нов мегаорган. Той добави, че няма нищо общо между функциите на Агенцията по трансплантациите и Агенция "Медицински одит". Експертът подкрепи засилването на контрола над здравната система.

"Фондът за лечение на деца е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт?", попита Ненков.
Той заяви, че идеята една административна структура да отговаря за онкологичната терапия не е добра. Здравната каса контролира само документацията, но не и изписването на лекарствата. Д-р Ненков добави, че не е задължително най-евтиното лекарство да е най-лошото, а най-скъпото да е най-хубаво.
"Разоряването на касата е начин повече структури да управляват средствата. Това няма нищо общо с пациентите. Не смятам, че това ще е полезно за здравеопазването. Има логика, който дава парите, да оказва контрола", категоричен беше Ненков.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост