NSVOK top banner

Вход

Жени Начева: Облекчаваме процедурите за лечение на деца в чужбина (видео)

JN bTVНяма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод реформата в здравния сектор. Според зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна. С промените Агенцията по трансплантации и Медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор. Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата. Все още не е ясно дали Общественият съвет към фонда ще остане.

„Досега децата и семействата им търсеха само оферти, подаваха документи и в касата и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от касата – отново от един източник на финансиране", отбеляза Жени Начева.
„Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали“, подчерта Начева.
„Чистата администрация на Агенцията по трансплантациите ще премине към новата институция – Агенция за медицински надзор“, каза тя.
По думите ѝ ще се въведат нови правила за пълна прозрачност за дейността на здравната каса.

„Оптимизираме работата в администрацията в полза на пациентите. Няма да има риск за пациентите и за дейностите, които извършват двете институции", каза тя.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост