NSVOK top banner

Вход

Майки на хора с увреждания: Няма политически интереси в нашите искания (видео)

maiki bTVПротестиращите майки на деца с увреждания определиха като цинични думите на вицепремиера Валери Симеонов и бяха категорични, че няма никакви политически интереси в техните искания. Днес от 12.30 ч. те се събират пред Министерския съвет в София с настояване Симеонов да подаде оставка, информират от bTV. Протести ще има и в редица други градове.
„Как може да се приеме нещо толкова цинично, при условие че толкова месеци сме вече по улиците и обясняваме, че не става въпрос дори само за нашите деца, а за всички хора с увреждания”, каза Димитрина Русева, майка на дете с увреждане, което е над 18-годишна възраст.

Майките не се приемат за „група кресливи жени в опит да им се угоди”.

„Ние от години имаме ясни искания, не става въпрос само за едни пари и само за нас. Има много хора, които ни подкрепят и които разбират, че реформата, която искаме, ще засегне цялото общество”, каза Весела Одажиева, майка на дете с епилепсия.
Тя беше категорична, че думите са достатъчно цинични, независимо в какъв контекст са казани.
„Ние не влагаме никакви политически интереси в нашите искания. Независимо за коя партия става въпрос, ние искаме да се свърши работата”, подчерта майката.
Майките на деца с увреждания бяха категорични, че нямат за цел да бутат правителството.
„Твърде вероятно е някой да се опитва да „яхне” протеста политически, но смея смело да твърдя, че нашият протест няма нищо общо с политически искания и цели”, подчерта и Димитрина Русева.
Според тях твърдението, че законите, за които те настояват, са приети, е невярно.
„Те са минали само в Министерския съвет. Тепърва предстои да видим как ще излязат след второ четене от парламента”, заяви Весела Одажиева и изрази опасения, че текстовете може да се променят между първо и второ четене.
Днес протести с искане за оставката на Валери Симеонов ще има освен в София и във Варна, Враца, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Разград и Пазарджик.
„Не е поносимо за нас и за обществото такъв човек да бъде на толкова отговорна позиция, да представлява България и да има подобни изказвания към каквито и да е членове на обществото”, категорична беше Димитрина Русева.
„Извинение в никакъв случай няма да свърши работа, а както се уверихме, господинът дори няма намерение да се извини”, допълни тя.
„В момента получавам 930 лв. по Закона за семейните помощи, освен това съм и личен асистент на детето. Аз работя, съпругът ми работи и успяваме да се справим на този етап”, заяви още в разговора Весела Одажиева.
„След 16-ата си година нашите деца, изобщо хората с увреждания, се превръщат в едни пенсионери. Дава им се социална пенсия от 138 лв. Заради чуждата помощ, която се добавя в нашия случай, сумата е около 230 лв.”, каза Димитрина Русева.
По думите ѝ с тези пари с не може да се покрият дори режийните.
„Средно една процедура на човек с увреждане е около 30 лв. Това са хора, които трябва ежедневно да се поддържат, за да останат в състоянието, в което са, и да се подобрят”, каза още Русева.
„И 2000 лв. да се дадат на един човек с увреждане, при условие че няма осигурена достъпна среда, няма възможност за адекватно образование и за работа, какво прави този човек, ако не може да излезе навън и да се квалифицира”, попита Одажиева.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост