NSVOK top banner

Вход

Проф. Владов: За последната година в София няма нито един донор (видео)

VladovТрима нуждаещи се от белодробна трансплантация починаха само за последните 2 седмици. Тази операция не се извършва в България, а болните не могат да я получат и в чужбина. Магдалена Стоянова е майка на 2 деца. Животът ѝ може да продължи само с трансплантация на бял дроб, разказват от Nova TV. През 2007 г. тя е диагностицирана с муковисцидоза. Семейството търси начин за лечение в чужбина. Във Виена ѝ е отказана операция, защото според лекарите тя трябва да е в по-тежко състояние. Докато чака трансплантация, животът ѝ преминава в постоянни престои в болница. В България няма специалисти, които да извършват тази операция, няма и достатъчно донори.

"Цялостната програма на България за трансплантация и донорство трябва да бъде актуализирана. Проблемът не засяга само болните, които се нуждаят от бял дроб - умират хора с чернодробна недостатъчност, с бъбречни заболявания", каза началникът на Чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов.
По думите му за последната година в София няма нито един донор.
„Агенцията по трансплантации е тази, която отговаря, координира и организира процеса на донорство, затова тя трябва да бъде по-активна. Тя трябва да активизира болниците, които отговарят на изискванията да бъдат донорски бази, за да може те да търсят донори и в Европа “, смята проф. Владов.
"Тази работа се върши с много сърце, тук не става въпрос за пари", категоричен беше медикът.
Той заяви, че обществото трябва да бъде информирано за това какво е необходимо, за да стане един човек донор. Според него Законът за трансплантациите не се нуждае от големи корекции, защото е съобразен с всички директиви на Европейската комисия.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост