NSVOK top banner

Вход

Лимфната система, ключов играч за човешкото здраве

Lymph System okУчените от Медицинската изследователска фондация в Оклахома (МИФО) постигнаха нови резултати, за да разберат как действа лимфната система, потенциално отварящи вратата за бъдещи терапии.

Лимфната система е мрежа от съдове и лимфни възли, които обхващат цялото тяло. Това е от решаващо значение за доброто здраве и за правилното функциониране на тялото. Дефектите в лимфните съдове причиняват лимфедем, заболяване, характеризиращо се с драматично и болезнено подуване в крайниците, което често води до инфекции. Лимбедемата може да се дължи на вродени мутации, хирургия, радиационна терапия за рак или инфекция и в момента няма лечение. В допълнение към лимфедем, дефектите в лимфната система са свързани с широк спектър от здравни последици: рак, атеросклероза, болестта на Алцхаймер и затлъстяването.
Докторите Сатиш Сринивасан и Боксик Ча в МИФО преди това са открили, че определен път - известен като Wnt сигнализиращ път - регулира развитието на човешката лимфна васкуларна система. В нови изследвания, публикувани в списанието Cell Reports, те са открили "механизмите и действието на този важен път".
“- Установихме сигнализиращите молекули, които активират този път”- каза Сринивасан. "Ние също така сме научили кои клетки произвеждат сигнализиращите молекули, как се усещат от клетките и как се използват в развитието на лимфната система".
Сринивасан е назначен в МИФО от Детската болница за изследвания на Свети Юд през 2013 г. Неговата лаборатория в МИФО вече е идентифицирала няколко целеви гени за лимфедем. Сринивасан каза, че след по-нататъшно проучване, тази нова информация може в крайна сметка да помогне на изследователите да развият по-добри терапевтични възможности за лимфедем и свързаните с тях нарушения.

"Този път на сигнализация се оказа трудно да се проучи, защото е сложен и толкова малко се знае за това как функционира нормално, да не говорим, когато се обърка", каза Сринивасан. "Сигнализирането на Wnt се влошава и се увеличава при рак на гърдата и рак на дебелото черво, но е дерегулиран при болести като Алцхаймер и лимфедем."
Сринивасан каза, че фармацевтичните компании се интересуват от намирането на молекули, които могат да бъдат насочени или към насърчаване или инхибиране на Wnt сигнализирането в зависимост от заболяването. "Нашата цел е да установим дали тези лекарства могат да бъдат използвани за лечение на хора с лимфедем и да се види дали тяхната болест може да бъде управлявана, направена по-малко тежка или дори излекувана", каза той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост