NSVOK top banner

Вход

Застрахователи: Моделът за пълна демонополизация изглежда логичен

insurance nesterovaЦелите на здравната реформа са да се повиши качеството на медицинските услуги, да се подобри контрола и да има по-голяма прозрачност в сектора. Асоциацията на българските застрахователи смята, че това е правилната посока. Това каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.
Целта да се повиши удовлетвореността на пациентите трябва да бъде всеобща цел, отбеляза Несторова.
"И двата модела на здравна реформа имат своите положителни аспекти. Моделът за пълната демонополизация изглежда логичен и се използва на много места в Европа и по света. При сериозна държавна политика и добър контрол този модел ще се опре на здрави икономически механизми и здрава финансова логика".
Тя коментира, че има сериозни проблеми в сектора, които трябва да се разрешат.

"Здравната система изисква сериозни корекции не само в частта за здравно осигуряване или финансиране, която е на дневен ред в момента. Има няколко изключително наболели теми, като се надявам те да са в дневния ред на политическото пространство. Една от тези теми е за контрола – как да се осигурява и как да бъде ефективен".
Другата тема е свързана с достъпа до информация и прозрачността, допълни събеседникът.
„Електронното здравеопазване е предпоставка да се повиши прозрачността и информираността относно правата на пациентите“.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост