NSVOK top banner

Вход

Роднини на починал пациент продължават битката в ЕСПЧ (видео)

blizki pazientСемейството на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, ще водят битка и за съдбата на останалите 16 души, които чакат за трансплантация на бял дроб. Близките на младия мъж заявиха пред bTV, че са били „нагло и безочливо излъгани от държавата”. Решени са също да доведат битката докрай в Европейския съд по правата на човека.
„Обещал съм на брат ми, че останалите, които чакат трансплантация, няма да минат по същия път, по който мина той. Ще създадем кауза, с която да защитаваме правата на тези хора, защото вярваме, че всеки има правото да се излекува и да живее”, категоричен е братът на Адриан – Алберт Петков.

„8 месеца ни лъгаха по най-грозния начин и чакаха брат ми да си замине. Спасение в България няма нито за младите, нито за тези, които са болни”, посочи той.

Близките допълниха, че са били лъгани, че има договор с Евротрансплант, а преди седмица са разбрали, че всъщност такъв не съществува.
„Първата лъжа беше, че Адриан трябваше да бъде изпратен във Виена, след което трябваше да отиде във Франция, после за Германия, за Италия”, посочи Анжела Цветанова, майка на младия мъж.
„Накрая вчера избрахме на брат ми италиански ковчег. Той не замина за нито една от държавите, за които ни лъжеха, за нито една от държавите, за които нямаше шанс да замине реално, защото нямаме договор. Нарушиха най-голямото ни право – да може да се излекуваме в чужбина, след като няма решение за нас в България”, допълни братът.
След твърденията на здравното министерство, че е направено всичко възможно за Адриан, близките му са категорични, че от ведомството не са направили абсолютно нищо през последните 8 месеца.
„448 часа имаше г-н Ананиев да отвори писмото и да му върне отговор”, каза братът на Адриан.
По думите му проблемите не са в липсата на донорство.
„Само преди месец присъствахме на конференцията на Марияна Симеонова при напускането на агенцията по трансплантации. Там твърдо убеждаваше как имаме договор с Евротрансплант и имаме донори”, посочи той.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост