NSVOK top banner

Вход

Нов начин за създаване на молекули за разработване на лекарства

moleculesOKХимиците в Държавния университет в Охайо разработиха нов и подобрен начин за генериране на молекули, които дават възможност за проектиране на нови видове синтетични лекарства.

Изследователите казват, че този нов метод за образуване на реактивни междинни продукти, наречени кетилови радикали, предлага на учените начин да използват катализатори, за да превърнат простите молекули в сложни структури в една химическа реакция. Това се прави по по-благоприятен, по-устойчив и безотпаден начин.
"Предишната стратегия за създаване на кетилови радикали е от около един век. Намерени са допълнителен начин за достъп до кетилови радикали, използвайки LED светлини за синтез на сложни лекарствени молекули", казва Дейвид Нагиб, съавтор и препподавател по химия и биохимия в Охайо. Изследването е публикувано на 12 октомври в списание Science.
Историята започва с карбонили, съединения, които функционират като един от най-честите градивни елементи при създаването на нови потенциални лекарства. За разлика от класическата карбонилна химия, преподавана в уводните органични учебници, когато карбонилите се превръщат в тяхната "радикална" форма, те стават много по-реактивни. Тези радикали, съдържащи непроменен електрон, който отчаяно търси партньора си, позволяват на изследователите да образуват нови връзки, за да създадат сложни лекарствени продукти.
Досега образуването на кетилови радикали изискваше силни, сурови вещества, наречени редуктанти, като натрий или самарий, които да действат като катализатори. Тези редуктанти могат да бъдат токсични, скъпи и несъвместими с създаването на лекарства, каза Нагиб.
В това изследване изследователите са намерили начин да използват манган като катализатор, който може да бъде активиран с проста LED светлина.


"Манганът е много евтин и изобилен, което го прави отличен катализатор", каза той. "Също така, той ни позволява да достигнем до радикалите чрез допълнителен механизъм за предаване на атоми, а не чрез класическия механизъм за електронен трансфер".
Не само, че манганът е по-евтин и по-богат, всъщност той е по-селективен при създаването на продукти с определени геометрии, така че те да могат да се впишат в лекарствените цели, установи проучването. Процесът е по-малко разточителен, както и рециклиране на йодния атом, използван за направата на радикалите, като се включат в по-функционалните продукти.
Този нов метод за генериране на кетилови радикали позволява на изследователите да създават по-гъвкави и сложни структури, които биха могли да бъдат полезни при генерирането на нови лекарства, каза Нагиб.
Съавторите на изследването, всички от лабораторията на Нагиб в Охайо, са Лу Уанг, Джеръми Лиър, Шон Рафърти и Стеси Фосу. Уанг, водещ учен по този проект, наскоро завърши следдипломната си стипендия и сега работи за основната фармацевтична компания "Мерк".
Това изследване е финансирано от Националната научна фондация и Националните здравни институти.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост