NSVOK top banner

Вход

Д-р Цвeтко Георгиев получи наградата „Лекар на годината 2018“ на СЛК (аудио)

d rGeorgievСтолична лекарска колегия на БЛС връчи за първи път награди „Лекар на годината“ на лекари от София. На официалната церемония във Военния клуб присъстваха официални гости, сред които председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, нейният заместник Явор Нотев, председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, заместник -министъра на здравеопазването Бойко Пенков, информират от БНР. Бяха връчени девет награди в различни категории, а отличените са проф. Данаил Петров, проф. Илия Салтиров, доц. Маргарита Кътева, д-р Димитър Пенчев, д-р Асен Цеков, д-р Стоян Борисов, проф. Тодор Лисичков. Голямата награда „Лекар на годината 2018“ отиде при д-р Цвeтко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов“. С името му се свързват стотици уникални операции и хирургични техники, спасили много деца.

„Оперира най-малките пациенти и мога да кажа, че контингента при него е от цялата страна. В практиката си до момента има направуени над 6000 операции. За тази година, до момента, е оперирал 285 деца. Има изключително много иновативни методи, въведени от него в хирургията при вродени малоформации, при злокачествени заболявания. Това е един човек от европейска величина“, каза д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК.
„Столичната лекарска колегия наброява 10 000 лекари, което е повече от 1/3 от съсловието в България. Тук е концентрацията на едни от най-големите специалисти в България, във всяка една от специалностите. За мен беше огромна чест тези колеги да бъдат удостоени с тези награди, защото някои от тях – те не са само столични лекари, те покриват цялата страна. Има много добри хирурзи в цялата страна, но тук говорим за силно високоспециализирана дейност, тук говорим за много тежките случаи“, каза още той.
„Софийската колегия на лекарския съюз разкри фонд за лекарска взаимопомощ, с който лекарският съюз в София ще финансира млади специалисти в български и европейски клиники за допълнителна квалификация, повишаване на нивото“, съобщи д-р Меджидиев.
„Това го взехме като решение, след като проведохме няколко срещи с мениджърите и ръководителите на лечебни заведения в София, които силно подкрепиха идеята. Идеята беше подкрепена и от комисията по здравеопазване в НС. И в детското здравеопазване правим кампания за детско здраве, за профилактични прегледи из цялата страна, стимулираме младите лекари… За мен това е посоката, натам трябва да вървим. Дори двама млади детски хирурзи ги изпращаме в края на месеца в Берн, имаме договор с Бернския университет. Те са първите. Младите колеги, които наградихме вчера, втората им награда беше точно това – да изберат клиники в Европа, където да подобрят квалификацията си“, каза още д-р Меджидиев.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар БЛС
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост