NSVOK top banner

Вход

Ръст на психични заболявания, дължащи се на стрес (аудио)

MilanovaПроф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница, заяви в предаването „Хоризонт до обед“ по БНР, че има ръст на психичните заболявания, които се дължат на стрес. Днес клиниката обявява Ден на отворените врати с демонстрация на арт терапии и обучения. Инициативата е по повод на Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва на 10 октомври. Тази година мотото е „Младите хора и психичното здраве в един променящ се свят“.

„Относителният дял на младите хора се увеличава – имам впечатления от Клиниката по психиатрия в Александровска болница. Между 25 и 30% от болните, които са настанени в клиниката, са под 40-годишна възраст“, отбеляза проф. Миланова.
„Нашето ежедневие е много напрегнато. Много често сме изправени в ситуации, в които трябва да успеем да контролираме емоциите и инстинктите си, за да не се стига до тежки инциденти. Хора с психични заболявания не само че не извършват повече престъпления и то тежки, а обратното – те обикновено са жертва на тежки престъпления. Това, че се спекулира с тези болни, е много жалко“, коментира специалистът.
Според нея обществото е много нетолерантно към различните хора, към хората с психични увреждания.
„За съжаление обаче и институциите, които би трябвало да са по-съпричастни, не влизат в своята роля, добави тя.
По думите ѝ за хората, които излизат от болница и за които трябва да има дългосрочна грижа, тя не се реализира.
„Поне половината от хората с тежки психични заболявания нямат критично отношение към заболяването и съответно не съдействат за продължаване на лечението“, добави още проф. Вихра Миланова.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Пациенти
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост