NSVOK top banner

Вход

Нови обещания и нови срокове за законите за хора с увреждания (видео)

OdajievaВесела Одажиева от инициативата "Системата ни убива" заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ, че вече няколко пъти са получавали обещания за спазване на сроковете, но 1 октомври е минал.
"Бяхме повикани на една среща с идеята, че ще получим информация за окончателна финансова обосновка на закона, а срещата се превърна в обсъждане на един закон, който ние вече бяхме обсъждали 4 месеца", обясни тя.
Одажиева уточни, че е премахна Законът за личната помощ, "за който ние основно се борим и който е внесен в Народното събрание. Също така има корекции в Специализирания орган - той е изнесен от закона с неясен текст в преходните и заключителните разпоредби. Всъщност това е специализиран орган, който да координира дейността на всички институции, отговорни по политиките за хората с увреждания."

Весела Одажиева посочи, че на срещата се е акцентирало върху това, че са извършени големи корекции, които не са били видени от майките на деца с увреждания. Тя изрази опасенията си, че ако неспазването на сроковете продължава, се рискува пропускането на бюджета, в който да бъдат заложени средствата, с които да бъдат реализирани законовите промени. Одажиева е категорична, че всички протестиращи искат реформата да започне сега.
Майките на деца с увреждания са разговаряли с финансовия министър Владислав Горанов и са получили конкретни срокове за приемането на два от законите, за които настояват - Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания. Финансовият министър Горанов е обещал, че на 17 октомври двата закона - Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания - ще бъдат разгледани в Министерския съвет, а след това - внесени в парламента, като до края на годината ще бъдат гласувани. Ще се осигурят допълнителни 150 млн. лв. за хората с увреждания.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост