NSVOK top banner

Вход

Нова технология за откриване в ранен стадий на рак на белите дробове

lung cancer okНедребноклетъчният белодробен карцином (НДБК) често е фатален, тъй като повечето случаи не се диагностицират, докато не са толкова напреднали, че хирургическата интервенция вече не е възможна. За да подобрят резултатите, изследователите разработват кръвен тест за откриване на рак на белите дробове по-рано. Докладът в The Journal of Molecular Diagnostics описва нова технология, индуцирано от електрическо поле освобождаване и измерване (EFIRM), която е едновременно силно чувствителна и специфична за откриване на две мутации на епидермалния растежен фактор (EGFR), свързани с рак на белия дроб в кръвта на НДБК пациенти с ранен стадий на заболяване. Тази платформа е относително евтина и е в състояние да извършва високопроизводителни тестове.

Въпреки напредъка в химиотерапията, петгодишната преживяемост при пациенти, диагностицирани с нереактивиращ НДБК, е по-малко от 10%. Способността да се диагностицира НДБК в стадии 1 и 2, когато хирургичната резекция и потенциалното излекуване все още са възможни, биха могли значително да намалят смъртността от НДБК в световен мащаб. "Революционната технология EFIRM е най-вълнуващото развитие в неинвазивната течна биопсия през последните години. Възможността за откриване на пациенти с ранен стадий на рак на белия дроб с поносим тест за кръв или слюнка може да спести хиляди до десетки хиляди човешки жертви годишно" Д-р М. Стром, съпредседател на Центъра за изследване на онкологичните заболявания на главата и шията в Университета по дентална медицина в Лос Анджелис, Калифорния, САЩ и старши вицепрезидент и главен медицински директор на EZLife Bio, Калифорния, САЩ. Технологията EFIRM може да се използва и за мониторинг на лечението и откриване на повторна поява при пациенти с диагноза НДБК.

Преди това изследователите успешно са измерили две ефективни EGFR мутации (p.L858R и Exon 19del) в кръвни проби от пациенти с късен етап НДБК, използващи технологията EFIRM. В настоящото проучване те изследват дали мутациите могат да бъдат намерени в проби от пациенти с ранен стадий на заболяване.
Изследователите събират плазмени проби от 248 пациенти с радиографски определени белодробни възли. От тях 44 са били диагностицирани с Етап I или Етап II (23 с доказани с биопсия бенигнени белодробни възли и 21 с аденокарцином Етап I или Етап II). EFIRM успя да открие мутацията p.L858R в 11 от 12 проби и мутацията Exon 19del в седем от деветте проби, което доведе до чувствителност над 90% и 80% специфичност.
"Понастоящем клиничната чувствителност на EFIRM за откриване на пациенти с НДБК е ограничена от процента на тумори, съдържащи един или двата варианта, което се оценява на 27% от НДБК туморите", обясни д-р Су от Катедрата по вътрешни болести, Университетска болница "Ченг Кунг" и Медицински колеж на Националния университет "Ченг Кунг", Тайнан. "В момента разработваме 10-вариантен панел, който съдържа откриване на мутации, изразени в 50 процента от всички белодробни злокачествени заболявания."
Изследователите подчертават, че това проучване не показва преки доказателства, че откриването на мутации на EGFR в плазмата на индивида е предсказуемо, че пациентът има рак. Бъдещата работа ще проучи дали намирането на мутация на EGFR в кръвообращението има някаква предсказваща стойност. Понастоящем, течната биопсия на EFIRM може да бъде полезна за насочване на селекцията на лечение при пациенти, за които не е налице биопсичен материал.
"Ние сме удовлетворени от представянето на платформата EFIRM при пациенти, чиито тумори са все още достатъчно малки, за да се квалифицират за хирургични грижи. В момента се работи за увеличаване на броя на анализираните мутации и за автоматизиране на процеса, за да се увеличи чувствителността и да се улесни скринирането на масата", коментира Д-р Стром.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации