NSVOK top banner

Вход

Проф. Начев: Няма друга държава, в която да се отделят толкова пари за лекарства, колкото за болнична помощ (видео)

G NachevПроф. Генчо Начев, директор на болница „Света Екатерина” обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV, че последното предложение за реформа в здравеопазването според него е опит да се направи нещо.
„Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”, посочи той.
По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги.

„Цените, по които се плаща в момента на лечебните заведения, са от 2002 г., откогато и заплати, и цените на консумативи, ток, вода, и парно са се увеличили доста“, напомни професорът.
Той призна, че болниците прилагат странни схеми, за да покрият разходите при по-скъпите операции.
Относно разкритията за злоупотреби с лекарства за онкоболни проф. Начев коментира, че съществуват схеми за източване на здравната каса с лекарства.
„Сбъркана е лекарствената политика, няма държава, в която да се отделят толкова пари за лекарства, колкото за болнична помощ. Знаем колко са мощни фармацевтичните лобита – всяко ново лекарство се представя като панацея, че едва ли не лекува всичко, спекулира се с нещастието на хората”, каза директорът на „Света Екатерина”.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост