NSVOK top banner

Вход

Диабетът може да започне повече от 20 години преди диагностицирането

diabetРанните признаци на диабет тип 2 могат да бъдат идентифицирани повече от 20 години преди диагностицирането, според ново проучване, представено на тазгодишната годишна среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Берлин, Германия (1-5 октомври).

Японското проучване проследява над 27 000 възрастни без диабет (средна възраст 49 години) между 2005 и 2016 г. и установява, че повишената глюкоза на гладно, индексът на телесна маса (ИТМ) и нарушената инсулинова чувствителност са откривани до 10 години преди диагностицирането на диабета както и преддиабетите.
"Тъй като по-голямата част от хората с диабет тип 2 преминават през етапа на преддиабет, нашите открития показват, че повишените метаболитни маркери за диабет са открити повече от 20 години преди диагностицирането му", казва д-р Хироюки Сагесака от болницата Айзава в Мацумото, който ръководи изследването, заедно с професор Мицухиша Комацу, университетско училище по медицина Шиншиу, Мацумото, Япония и колеги.
Предишни проучвания показват, че рискови фактори като затлъстяване и повишена глюкоза на гладно могат да присъстват до 10 години, преди някой да бъде диагностициран с диабет. Въпреки това, моментът, в който хората, които продължават да развиват диабет, и тези, които не стават по-съществено съществено различни, не са били известни досега.

Сагесака и колеги оцениха траекториите на кръвната глюкоза на гладно, телесната маса и инсулиновата чувствителност при индивиди, които развиват диабет и преддиабети поотделно. В началото на проучването 27,392 недиабетични индивиди са имали глюкоза на гладно и са измервали средната стойност на кръвната глюкоза (HbA1c) и са били проследени до диагностициране на диабет тип 2 или преддиабет или в края на 2016 г., кое от двете настъпи първо.
През периода на проучването бяха идентифицирани 1067 нови случая на диабет тип 2. Изводите показват, че средните рискови фактори са по-чести сред хората, които са развили диабет тип 2 в сравнение с тези, които не са развили диабет тип 2. По-специално, ИТМ, глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност се увеличават до 10 години преди диагностицирането и тези различия се увеличават с течение на времето.
Например, средната глюкоза на гладно: 10 години преди диагностицирането - 101,5 mg / dL са развили диабет срещу 94,5 mg / dL тези, които не са го направили; 5 години преди диагностицирането - 105 mg / dL срещу 94 mg / dL; и 1 година преди това - 110 mg / dL срещу 94 mg / dL.
От 15 778 индивида с нормална кръвна захар при първоначалния здравен преглед, 4781 продължават да развиват преддиабет през периода на проучването и същите аномалии, макар и в по-лека степен, са налице най-малко 10 години преди диагнозата на преддиабет.
Изследването има важни последици, като се има предвид, че около 205 милиона възрастни (на възраст 20-79 години) живеят с диабет през 2017 г. и това се очаква да достигне до 629 милиона до 2045 г.
"Тъй като проучванията на превенцията при хора с преддиабет изглеждат по-малко успешни в дългосрочен план, може да се наложи да се намесваме много по-рано от фазата на преддиабети, за да предотвратим прогресията до пълно развитие на диабета. , е оправдано ", казва д-р Сагесака.
Това е наблюдателно изследване, така че не могат да се направят категорични изводи за причинно-следствената връзка и авторите посочват няколко ограничения, включително че времето между диагнозата на преддиабет и диабета не е известно, така че цялата хронология на развитието на диабета остава да бъдат изяснени.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост