NSVOK top banner

Вход

Ананиев: Задължителна здравна застраховка няма да противоречи на Конституцията (видео)

KAnanievВъвеждането на задължителна здравна застраховка не противоречи на Конституцията. Така здравният министър Кирил Ананиев отговори на съмненията на омбудсмана, че предложението му противоречи на основния закон. Пред БНТ Ананиев обясни още, че размерът на застраховката ще бъде около 12 лв. и ще даде възможност за финансиране на нови дейности.
„Вариантът, в който здравната каса ще може се конкурира с частни застрахователи за здравните вноски може да се случи по-ускорено“, обясни здравният министър.

„Системата на здравеопазването е доста консервативна. И тя има нужда от плавен преход към новия модел на финансиране“, допълни той.
За това Ананиев предпочита варианта, при който се въвежда задължителна здравна застраховка.
„Нека да не се плашат българските граждани - когато внесат тези 12 лева - те са техните пари, те ще си управляват тези при и тази сметка ще има спестовен характер“, каза още Ананиев.
Омбудсманът Мая Манолова се усъмни, че предложението за въвеждане на задължителна здравна застраховка е противоконституционно.
„Защото гражданите имат право на достъпна и безплатна медицинска помощ, имат едно задължение да се осигуряват здравно. За здравно осигуряване те нямат задължение за здравно застраховане“, посочи тя.
„Помолих я да погледне член 52, алинея 2 от Конституцията на Република България - там ясно е предвидено, че освен здравната осигуровка може да се предвидят други инструменти, други източници на средства, които са определени с отделен закон, така че няма да има нарушения на конституцията“, коментира Кирил Ананиев.
Той обясни, че в рамките на пакета дейности, гарантиран от държавата, пациентите няма да доплащат. Идеята обаче е при лечение в болница те да си делят разходите със здравната каса, ако цената е 700 лева - касата ще плаща около 90 процента, а останалите 10 са за сметка на пациента. Всичко над 700 ще се поема само от застрахователя.
„Възможно е да има доплащане за други дейности, които не са включени в пакета или в списъка - позитивния лекарствен списък, който покрива НЗОК“, каза министърът на здравеопазването.
Мая Манолова е притеснена, че пациентите ще трябва да доплащат заради възможността болниците да определят и цени, различни от договорените със здравната каса.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост