NSVOK top banner

Вход

Кой модел здравна реформа подкрепят лекари и пациенти? (видео)

experti bTVДва варианта за реформа в здравноосигурителния модел предложи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Те предвиждат пълна демонополизация на касата или въвеждане на задължителна здравна застраховка. Първият вариант предвижда касата и застрахователите да се конкурират, а хората да избират при кого да отиде 8-процентната им осигуровка, припомнят от bTV. При втория вариант – 8-процентната осигуровка ще отива в касата, както е сега, но ще има и задължителна здравна застраховка – около 12 лв.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева напомни, че и сега има доброволно допълнително здравно застраховане, но то е уредено по застрахователния кодекс. „Надявам се да има индивидуални партиди, защото в противен случай всички, които и в момента отговорно си плащаме здравните осигуровки и поемаме лечението на близо още 2 млн. души, ще трябва после да плащаме със задължителните си застраховки лечението на същите тези хора, които не си плащат”, коментира тя.
Според Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб” по-скоро ще се стигне до консенсус за трети модел, в който ще се вземе най-доброто от предложените два варианта. Тя призова да не се противопоставят двата модела и да не се прави политика от това, а да се обсъждат експертно. Георгиева напомни, че в момента пациентите плащат много повече от 8-процентната здравна вноска.
„Едно е сигурно – трябва да се влеят нови средства в здравеопазването“, каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.
По думите му и в двата предложени модела има много недостатъци и най-важни са детайлите.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост