NSVOK top banner

Вход

Болна ли е здравната система? (видео)

d rKatsarovЗдравеопазването у нас e на едно от последните места в Европа според проучване на шведската неправителствена организация „Хелт кънсюмър пауърхаус”. В класацията ни изпреварват страни като Македония и Албания. Страната ни е на дъното и заема 33-то място от 34 европейски държави, в които са изледвани здравните системи. На челните места са Холандия, Швеция и Дания. В проучването са анкетирани пациенти, които определят, че качеството на здравните услуги е лошо, уточняват от bTV. Системата на здравеопазване е определена като тромава и остаряла. Илиана Тонова страда от автоимунното заболяване саркоидоза. Всеки месец ходи на изследвания, за които ѝ трябва направление от личния лекар, но в края на месеца направленията вече са свършили.

„Тя няма талони, не може да ми пусне изследвания, не може да ме прати при специалист. Това изчакване може да е пагубно”, казва Илиана.
В доклада си от организацията констатират, че пациентите у нас често остават излишно дълго в болница или са приемани за всякакви прегледи на легло.
„За мен основният проблем на нашата здравна система си остава ниското качество на медицинската помощ, което включва бавно, трудно диагностициране, прехвърляне от специалист на специалист”, казва д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.
В класацията ни изпреварва Македония, която има по-бърз достъп до лекари. Най-добрата здравна система е в Холандия. Здравният експерт Аркади Шарков е учил и живял в страната на лалетата.
„Плюсовете на системата в Холандия са, че там има конкуренция на застрахователни дружества. От друга страна има ефективност на достъп до медикаменти и медицинска помощ”, споделя той.
И все пак за страната ни е отчетено, че по-бързо можем да отидем на преглед при специалист, отколкото в Холандия, където има листи на чакащите.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост