NSVOK top banner

Вход

Следващият НРД от 1-ви януари?

madjarovНовият Национален рамков договор може да започне действието си от 1-ви януари 2019 година. В интервю за БТВ радио, Председателят на Българския лекарски съюз съобщи, че се обсъжда възможност новият НРД да започне да действа от 1-ви януари, а не от 1-ви април, както беше през последните две години. С изменение на закона, тогавашният министър Петър Москов въведе правило новият НРД да влиза в сила не от 1 януари, а от 1-ви април. Целта на промяната бе по-спокойно да се обсъждат клаузите на договора, достатъчно дълго време след влизане в сила на съответния нов закон за бюджета на здравната каса. Промяна обаче създаде повече проблеми, отколкото да помогне, заради разминаването между бюджетната и договорната години.
Изглежда БЛС и МЗ са узрели за идеята да се върнат към предишната практика договора да е в сила от 1-ви януари. Вероятно поради липса на време за промяна в закона, се предвижда подписване на анекс към НРД 2018, който да влезе в сила от 1-ви януари, заедно с новия бюджет на здравната каса.

По начало не е налице необходимост да се подписва НРД всяка година. Повечето от разпоредбите на договора са едни и същи през последното десетилетие. МЗ и НЗОК спокойно биха могли да допълват и изменят договора с анекс, когато е необходимо, вместо да извършват цялата процедура всяка година. Така и на лечебните заведения няма да се налага всяка година да събират едни и същи документи, които после се трупат в архива на касата.
От Българския лекарски съюз вече са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса, с което изразяват своята готовност за започване на преговори по Националния рамков договор за следващата година. Според д-р Иван Маджаров, въпреки че по закон преговорите трябва да започнат след приемането на бюджета на НЗОК, не е проблем да  се стартират по текстовата част, която не засяга цени и обеми.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост