NSVOK top banner

Вход

Доц. Киров: Между личен лекар и пациент не трябва да има привилегирована страна (аудио)

KirovНяма законов механизъм, по който личен лекар може да заяви, че не може да работи с даден човек и е добре той да не е в неговата пациентска листа. Това заяви в предаването „Преди всички“ по БНР доц. Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че от години предлагат това да се уреди законово.

„Причините за това може да са в лекаря, може да са и в пациента. Имали сме сигнали от колеги за пациенти, които са агресивни, заплашвали са ги без основание. Официално уреден полезен ход няма. Трябва да има реципрочност в отношенията между две страни, които имат някакво взаимодействие, не може едната да е в привилегировано положение“, коментира той.
Доц. Киров подчерта, че Сдружението е единственото, което е дало становище в периода на обществено обсъждане на Наредбата за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицинска професия, която регламентира начина за сключване на полици за причинени вреди в следствие на виновно неизпълнение на професионалните задължения на лекари, зъболекари и медицински сестри.
„Каквото имаш да кажеш, е добре да го кажеш предварително. Не е уместно да сравняваме този вид застраховане с гражданската отговорност. Всякакви такива аналогии не са редни. Тази застраховка по скоро е действие, което да подпомогне съответния пострадал или близки за починал, но не винаги в дадена ситуация има вина", категоричен бе той.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лични лекари
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост