NSVOK top banner

Вход

Нуждаещи се от белодробна трансплантация умират заради бюрокрацията (видео)

bel transplantПациенти излязоха на бунт, заради блокирани трансплантации. Поради административни пречки, 29-годишният Адриян Петков, който се нуждае от спешна трансплантация на бял дроб, не може да бъде опериран в чужбина. Муковисцидоза е диагнозата, с която Адриян живее от 5-годишен, разказват от Bulgaria ON AIR. Състоянието му се влошава драстично преди месеци. Тогава той разбира, че трансплантацията, от която се нуждае, е неотложна.

"Всеки месец някой от чакащите умира. По-важното в момента е да не се чудим в последствие кой е бил виновен. Нека първо да се извършат трансплантациите. Последно време получаваме само обещания. Организирахме 3 протеста. Имахме 2 разговора с министър Жени Начева. Бяха давани обещания за след 2 седмици и така минаха месеци. Не се прави достатъчно. Не е достатъчно упорит трудът на Агенцията и на Министерството", категоричен бе Георги Костов от Асоциацията на пациентите с белодробни заболявания.
В студиото на "България сутрин" той подчерта, че пациентите имат нужда от помощ днес. Не утре, не вдругиден, не след месец.
"Евротрансплант" е система за спогодба между няколко европейски държави за обмен на органи. В момента България търси начин да пробие чрез тази система. Изпратили сме иск за нов разговор с министър Начева. Но засега нямаме отговор. Продължаваме с протестите. Следващата демонстрация няма да се казва "Здравен имигрант", а "Предизвестена смърт", отбеляза още гостът пред ефира на Bulgaria ON AIR.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост