NSVOK top banner

Вход

Отбелязваме Европейски ден без загинали на пътя (аудио)

MVRНа 19 септември се отбелязва Европейския ден без загинали на пътя. България е лидер в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи на 1 милион души. Според статистиката годишно около 30 деца загиват, а 110 получават травми и наранявания при катастрофи, иформират от БНР. От Института за пътна безопасност предлагат да се увеличи броят на часовете за обучение по пътна безопасност в училище и да се изясни статутът на дисциплината – дали да е отделен предмет или модул.

„Най-честа причина за инцидентите на пътя са скоростта, непозволеното изпреварване и отнемането на предимство на пешеходци“, заяви комисар Неделчо Рачев от бургаската полиция.
"Въпрос на възпитание от най-ранна детска възраст. Основната дейност е в дома на съответните деца, които са бъдещи пешеходци, водачи. В училищата също не на последно място трябва доста по-широко да заляга възпитанието и обучението за движение", обясни той как според него ще се подобри културата на шофиране.
Българският червен кръст организира празник, с който ще бъдат отбелязани Международният ден на мира и Европейският ден без загинали на пътя. Събитието е в столичния Южен парк.
По повод на Деня без загинали на пътя председателят на Съюза на българските автомобилисти се обърна с отворено писмо до шофьорите в България.
„Голяма част от вината при пътно-транспортни произшествия е при водачите, но както премиерът обеща, трябва да се приеме нов Закон за движение по пътищата, да се формира нова комисия или агенция, която да обедини всички, носещи отговорност държавни служители по безопасността на движението“, обясни за предаването „Преди всички“ Емил Пенчев.
Пенчев смята, че предприетите мерки през последните години, касаещи корупцията при пътните полицаи, имат ефект и тя е намаляла драстично.
„Но ние берем сега плодовете на многото продадени книжки през годините, именно на корупцията в миналите години, когато пияни водачи са пускани да продължават“, коментира той.
Според него полигоните са необходими, за да могат да се учат младите шофьори да управляват автомобила при екстремни условия.
„Това, което той не може да го научи на пътя – да шофира в хлъзгави участъци, буквално върху лед. Това става и за обикновените, и за професионалните водачи“, допълни Пенчев.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ЕС
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост