NSVOK top banner

Вход

Ракът на дебелото черво се причинява от бактерии и клетъчен стрес

coloncancerOK"С нашето изследване ние първоначално искахме да проучим ролята на бактериите в червата за развитието на чревно възпаление", обяснява професор Дирк Халер от Катедрата по хранене и имунология към Центъра за научни изследвания на Техническия Университет в Мюнхен (ТУМ). "Изненадващият резултат за нас обаче беше откритието, че бактериите, заедно със стрес в клетките, причиняват тумори (изключително в дебелото черво) и без намеса на възпаление".

Изследванията първоначално се провеждаха с помощта на миши модел. В безгръбначни (т.е. стерилни) животни, при които активираният транскрипционен фактор АТФ6 регулира стреса в чревната лигавица (чревен епител), не може да се наблюдава промяна. Но веднага щом микробиотиците, т.е. всички микроорганизми в червата, се трансплантират обратно в животни, които не са зародиши, се развиват тумори в дебелото черво на мишките. Използвайки постулатите на Кох, Халер и екипът му успяха да покажат, че микроорганизмите участват в развитието на рак в дебелото черво.
Транскрипционният фактор ATF6 регулира стреса в клетките, а интензитетът и продължителността на активирането се увеличават при заболявания. "Въпреки това, не само клетъчният стрес води до растеж на тумора, но комбинацията от стрес и микрофлора, която благоприятства растежа на рака", казва Халър, директор на Института по храните и здравето на ТУМ.
Честотата на АТФ6 е била повишена при пациенти с рак на дебелото черво.

Впоследствие, в сътрудничество с клиниката на Изар (проф. Янссен), бяха изследвани данните за 541 пациенти с рак на дебелото черво. В тези случаи, когато нивото на транскрипционния фактор ATF6, което предизвиква клетъчен стрес, значително се е увеличило, честотата на рецидивите след операцията се е увеличила: Около десет процента от пациентите са изложени на риск от рак на дебелото черво за втори път.

"При някои пациенти протеинът ATF6 би могъл да служи като диагностичен маркер за повишен риск от рак на дебелото черво и може да покаже началото на терапията на ранен етап", каза проф. Халер - "можем да си представим микробиологична терапия, когато знаем повече за състава на бактериалната флора, но това стана ясно: Хроничното възпаление няма ефект върху развитието на рак в дебелото черво. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Онкология Иновации