NSVOK top banner

Вход

Какво пречи на развитието на имунотерапии

cancer genes okИмунната система на организма е оръжие срещу болестите и използването на нейната сила чрез техника, наречена имунотерапия, е начело на настоящите изследвания за лечение на рак и други заболявания.

Ето защо неочакваната находка от изследователите на Университета на Нотр Дам и техните сътрудници, свързани с начина, по който две реактиви с различен пептид реагират с един Т-клетъчен рецептор (TCR), хвърля нова светлина на процеса на изграждане на по-добри молекули за разработване на имунотерапии.
Изненадващите изследвания, показващи адаптивността на пептидите, бяха публикувани в понеделник (17 септември) в Nature Chemical Biology. Брайън Бейкър, професор по структурна биология Джон А. Зах, председател на катедра "Химия и биохимия", е главен изследовател в изследването .
"По същество открихме, че T-клетъчните рецептори могат да бъдат много по-кръстосано реагиращи, отколкото предполагахме, което е донякъде свързано с цялото поле", казва водещият автор Тимъти Райли, бивш асистент за научни изследвания на Бейкър и сега съосновател и главен научен сътрудник на стартирала компания, инкубирана чрез центъра IDEA на Нотр Дам, който има за цел да намали риска от ранна имунотерапия.
Т клетките са подтип на бели кръвни клетки, отговорни за усещането дали сте здрави или имате инфекция, но те често пренебрегват раковите клетки като потенциална заплаха.

При имунотерапията с Т-клетки някои от клетките се променят така, че да съдържат рецептори, които позволяват на Т-клетките да търсят и унищожават специфични, нежелани клетки, когато рецепторът реагира със специфични пептидни антигени - действие, необходимо за индуциране на имунен отговор. Докато лечението е ефективно в някои случаи, в други, то може да унищожи здравите клетки. Ето защо изследователите се стремят да предскажат реактивността и да гарантират, че реакцията е специфична само за клетките, които искат да се насочат.

Учените знаеха, че има много милиони повече пептиди, или антигенни цели, отколкото TCRs. Те очакваха рецепторите да бъдат разпознати и приспособени към много различни пептиди, които имат подобни свойства. В случая на TCR, проучен в настоящото изследване, DMF5, изследователите са знаели, че той разпознава хидрофобни пептидни антигени, които са водонеразтворими. Но Кристофър Гарсия, професор по структурна биология в университета в Станфорд, предупреди Бейкър за аномалията, открита в собственото му изследване. Гарсия отбеляза, че DMF5 изглежда също се свързва с различен клас пептиди - такъв, който е силно зареден и лесно се разтваря.
Лабораторията на Бейкър, която има опит в анализа на този TCR, решава да се рови по-надълбоко.
"Смятахме, че TCR малко пренебрегва малките различия (в силно заредената цел) и просто открива подобни неща, за да разпознае", каза Бейкър, който също е свързан с Harper Cancer Research Institute. - Но това не беше наред, открихме, че този пептид се движи и се адаптира, за да може рецепторът да се свърже по начин, който никой не е виждал преди.
Двата различни пептидни антигени работят еднакво добре при свързване с DMF5, стимулиране на рецептора и предизвикване на имунен отговор. - Няма значение как работи, докато се стигне до обвързване - каза Райли.
Въпреки че откритието е забележимо за повишаване на разбирането за това как да се развият имунотерапиите, това е неочаквано предизвикателство да се преодолее, обясни Бейкър. Въпреки че текущите изследвания бяха завършени само с един TCR и че само два пептида бяха оценени, той отбеляза, че вероятно други могат да функционират по подобен начин.
"Важното е, че хората се опитват да направят прогнози за разработването на тези модели за терапия и за начините, по които можете да разпознавате цели", каза той. - И това е ново, неочаквано усложнение.
Изследователите са се занимавали със знанието, че някои TCRs могат да атакуват здрави клетки, както и животозастрашаващи такива, които са били проектирани да се справят, и са изградили тази загриженост в своите изследвания. "Но за онези хора, които се опитват да се възползват от тази биология, за да развият имунотерапия, трябва да се притеснявате за този нов проблем и да го изградите на всяка платформа за дизайн, която имате", каза Бейкър.
Въоръжени с това ново откритие, обаче, Райли се изправя пред предизвикателството. "Сега, когато имаме големи примери за рецептор на Т-клетки, разпознаващ множество пептидни антигени, които са структурно различни, можем да ги използваме, за да изградим хипотези и прогнозни тестове", каза той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации