NSVOK top banner

Вход

А. Бонева: Предложеният модел ще постави във вакуум хората с трайни увреди

AniB 200Хората с тежки хронични заболявания ще бъдат поставени в риск от новия проект за промяна на здравноосигурителния модел, предложен от здравния министър Кирил Ананиев. Причината е, че застрахователните дружества не заплащат за пациенти с трайни увреди. Това информираха пациентски организации, които твърдо се обявиха срещу задължителното допълнително осигуряване, съобщават от Дарик. Миналата седмица стана ясно, че се обсъждат два варианта – или да доплащаме на застрахователи още 2% върху осигурителния ни доход, или фиксирана сума от 12 лева на месечна база. Според самите застрахователи обаче това предложение означава, че държавата признава, че напълно е абдикирала от здравната система.

Лекари, пациенти, застрахователи, синдикати и някои болнични директори не харесаха идеята за нов здравноосигурителен модел, още преди тя да е представена официално. Според Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването, ако стане факт, новият модел ще постави във вакуум хората с трайни увреди.
"Нито едно застрахователно дружество, нито един холдинг не застрахова хора с трайна тежка увреда, с тежки социално значими заболявания и хора с увреждания. Тоест това няма как да се случи за тези хора и те изпадат в един вакуум, в който не е ясно какво ще се случи. Другият проблем е, че застраховани граждани, които търпят някаква увреда или се разболяват тежко, застрахователните дружества им плащат еднократно определена сума. След това се води, че не търпят нова увреда, каквото и да значи това и тези хора остават в една много тежка ситуация, в която продължават да плащат, но не получават нищо", обясни тя.
Срещу идеята скочиха и от лекарския съюз с мотива, че реализирането ѝ ще извади съсловните организации от участието във формирането на парите за здраве, за да вкара нови играчи в лицето на застрахователите. Парадоксът е, че новите играчи също не са удовлетворени от този факт според д-р Мими Виткова, директор на здравноосигурителен фонд.
"Истината е, че с нас никой не е разговарял до момента, нито с едната, нито с другата асоциация. Иначе застрахователите могат и контрола да повишат в системата, след като държавата ни признава в този материал, че е абдикирала напълно от системата и целият контрол възлага вече на застрахователите и на пациентите. Нещата нито като технология, нито като философия са ясни, още повече виждам, че в самото правителство има разногласия - някой говори за демонополизация, друг за задължителна здравна осигуровка. Явно сме в начален етап на дискусии", коментира още д-р Виткова.
Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи официално идеите си на кръгла маса в края на месеца.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост