NSVOK top banner

Вход

Най-голямото изследване на кръвното налягане в света

bloodPRERSSUREnewОКНад 500 нови генни области, които влияят върху кръвното налягане на хората, са открити в най-голямото глобално изследване на кръвното налягане до днес, водено от университета Кралица Мери в Лондон и Империал Колидж Лондон.

Включвайки повече от един милион участници, резултатите повече от тройно увеличават броя на генните зони на кръвното налягане до над 1000 и това означава, че сега е обяснена почти една трета от оценената наследственост за кръвно налягане.
Изследването, публикувано в Nature Genetics и подкрепено от Националния институт за здравни изследвания (НИЗИ), Медицински изследователски съвет и Британската сърдечна фондация Британската сърдечна фондация, също така отчита силната роля на тези гени, не само в кръвоносните съдове, но и в надбъбречните жлези , бъбреците и телесните мазнини.
Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инсулт и сърдечно-съдови заболявания и е причина за смъртните случаи в световен мащаб от около 7,8 милиона през 2015 г. Докато рисковите фактори за живота са относително известни и включват затлъстяване, тютюнопушене, алкохол и висок прием на сол, натискът също така е много силен чрез генетиката. Преди това проучване генетичната архитектура на кръвното налягане обаче не беше добре разбрана.

Професор Марк Каулфийлд от университета "Кралица Мери" в Лондон и директор на изследователския център за биомедицински изследвания на НИЗИ заяви: "Това е най-големият напредък в генетиката на артериалното налягане досега. Сега знаем, че има над 1000 генетични сигнали, които оказват влияние върху кръвното налягане. Това ни дава много нови данни за това, как нашите органи регулират кръвното налягане и разкриха няколко нови възможности за бъдещо разработване на лекарства.
"С тази информация бихме могли да изчислим генетичния рисков рейтинг на пациента за високо кръвно налягане в по-късен живот. Като използваме прецизен медицински подход, лекарите биха могли да насочат интервенциите в ранния стил на живот към тези с висок генетичен риск като загуба на тегло и увеличаване на упражненията. "
Проучването на професор Пол Елиът от Империал Колидж Лондон заяви: "Идентифицирането на тези генетични сигнали все повече ще ни помага да разделяме пациентите на групи въз основа на риска от заболяване. Като идентифицираме тези пациенти, които имат най-голям риск, можем да бъдем които могат да им помогнат да променят факторите на начина на живот, които ги правят по-склонни да развият заболявания, както и да позволят на лекарите да им предоставят по-рано насочени лечения, намалявайки тежестта на болестите върху здравните услуги и повишавайки качеството на живот на хората.
Екипът включва голям брой международни изследователи, ръководени от Изследователския център за биомедицински изследвания на НИЗИ, съвместно партньорство между университета Кралица Мери в Лондон и Barts Health NHS Trust, и Лондонското училище за обществено здраве. Те анализираха ДНК от повече от един милион души (включително почти 500 000 от кохортата на британската биобанка ) и препратиха генетичната информация с данните за артериалното налягане.
Чрез сравняване на групата с най-висок генетичен риск от високо кръвно налягане с тези в групата с най-нисък риск, екипът е успял да изчисли, че всички генетични варианти са били свързани с около 13 mm Hg по-високо кръвно налягане, имайки 3.34 пъти по-голяма вероятност за повишен риск от хипертония и 1,52 пъти вероятността за повишен риск от лоши сърдечно-съдови последствия.
Проучването посочва някои потенциални нови цели за разработване на лекарства и предполага, че някои лекарства, предписани за други заболявания, могат да бъдат използвани за лечение на хипертония. Например, един от новооткритите генни региони е насочен от лекарството за диабет тип 2 канаглифлозин. Възстановяването на лекарства, за които вече е известно, че са безопасни, може да бъде бърз и рентабилен начин за лечение на пациенти, които показват резистентност или непоносимост към текущите терапии.
Екипът установи, че някои от новите гени за артериално налягане вече са известни като свързани с други заболявания. Например, генът на APOE е добре известен с неговото свързване с коронарна артериална болест и болест на Алцхаймер, но това е първият път, когато е бил открит като имащ ефект върху кръвното налягане.
Професор Крис Уити, главен научен съветник в Департамента по здравеопазване и социални грижи, заяви: "Това голямо и значимо изследване показва как многобройните генетични фактори влияят върху кръвното налягане, предоставяйки доказателства, които вероятно ще се превърнат в превантивни и лечебни мерки за пациентите."Това сътрудничество между изследователи в четири научноизследователски центъра за биомедицински изследвания на НИЗИ илюстрира как инфраструктурата на НИЗИ обединява изследователския капацитет на Обединеното кралство в подкрепа на водещите световни изследвания".
Професор Джеръми Пиърсън, асоцииран медицински директор в Британската сърдечна фондация, заяви: "Високото кръвно налягане ви поставя значително в по-висок риск от сърдечен удар или инсулт. Факторите на начина на живот, като заседналост, наднормено тегло или пиене води до високо кръвно налягане, но нашите гени също могат да играят важна роля. За съжаление, някои хора просто са изтеглили генетична къса клечка и трябва да работят по-усилено, за да останат здрави.
"Знаейки кои гени причиняват високо кръвно налягане, може да ни помогнете да разпознаем хората, които са изложени на риск, преди да има увреда . Тези, изложени на риск, могат да бъдат лекувани - или с лекарства, или промени в начина на живот - потенциално предотвратяващи хиляди инфаркти и удари всяка година."
Изследването е финансирано от Националния институт за здравни изследвания, Медицинския съвет за научни изследвания, Британската сърдечна фондация, Американския национален институт за здравеопазване и администрацията на ветераните.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации