NSVOK top banner

Вход

Още мнения за модела Ананиев

reformПредседателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира пред Монитор: „Позитивна е идеята да отпаднат всички медицински стандарти, без които сега болниците не могат да получат регистрация и разрешение за дейност по една или друга лечебна дейност. Не само ние, общинските, но и частните болници го искаме от години. Тези стандарти са количествени и не помагат на работата ни. Нещо повече, често пъти, дори в повечето случаи те пречат”, казва д-р Тотев.
„Стандартите сега буквално ни връзват ръцете и ни карат да оскъпяваме продукта, който произвеждаме - лечението. Например сега ни задължават да поддържаме двойка лекари по една и съща специалност, които не можем да натоварваме максимално с работа, но им се плащат заплати и осигуровки. Пределно ясно е, че една общинска болница няма пациентооборота на една университетска или многопрофилна в голям областен град. Изискват още апаратура, каквато рядко се използва, квадратура на помещения, която е напълно излишна. Така ние сме принудени да ги изпълняваме само и само да можем да работим, но те ни вкарват в ненужни разходи.

Освен това ясно е, че в страната има остър дефицит от общи хирурзи, неонатолози, кардиолози, ендокринолози, нефролози, рентгенолози, вътрешни болести. Дори големите болници в големия град трудно могат да намерят такива лекари, какво остава за нас от общинските. Всички тези изисквания откъснаха лечебните заведения от дейността, като ги превърнаха в едни търговски заведения, които само трябва да привлекат пари, за да си покрият нуждите”, коментира още председателят на Сдружението на общинските болници.
Председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев коментира пред Редмедия"Дебатът за промени в системата едва сега започва и има много време, докато предложенията придобият завършен вид и стане ясно, че тръгваме по нов път. Важно е обаче да си даваме сметка, че кардинални реформи не могат да се случат, ако няма обществен консенсус, а за да се постигне такъв е необходим активен диалог между всички заинтересовани страни. Ние дори все още не сме се запознали с предложенията, можем само да приветстваме факта, че стартира такъв дебат. Веднага обаче искам да добавя, че е важно в хода на дискусиите да се достигне до дълбокия смисъл на исканите промени. А това означава, че в тях трябва да бъдат привлечени експерти на всички нива, които да намерят общ език и да преценят всички аспекти и очакваните резултати".
Пред същата медия д-р Иван Кокалов от КНСБ, който е член и на НС на НЗОК споделя: "За мен една реформа се прави в защита на интересите на пациентите, а аз не виждам в предложенията точно това. Въпреки, че идеите все още са в много суров вид, най-общо те се отнасят до всички други - болници, институти, организации, но не и до пациентите. Какво следва от това, че здравните каси ще станат няколко и ще можем да избираме в коя да внасяме парите си? Дали всички каси ще са съгласни да сключат договор с всеки, дали ще се съгласят да имат договор с всяка болница? Едва ли. От тази промяна няма да се подобрят нито достъпът, нито качеството на медицинските дейности"

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост