NSVOK top banner

Вход

Нови неврони във вътрешното ухо и нови терапии за нарушения на слуха

earOKИзследователи от Каролинска Интитутет в Швеция са идентифицирали четири вида неврони в периферната слухова система, три от които са нови за науката. Анализът на тези клетки може да доведе до нови терапии за различни видове слухови нарушения, като тинитус и загуба на слуха, свързана с възрастта. Изследването е публикувано в Nature Communications.

Когато звукът достигне до вътрешното ухо, той се преобразува в електрически сигнали, които се предават на мозъка през нервните клетки на ушите в кохлеята. Преди това повечето от тези клетки се считаха за два вида: неврони тип 1 и тип 2, тип 1, предаващи по-голямата част от слуховата информация. Ново проучване на учени от Каролинска Интитутет показва, че клетките от тип 1 всъщност съдържат три много различни типове клетки, което съответства на по-ранни изследвания, показващи вариации в електрическите свойства и звуковия отговор на клетките от тип 1.

"Сега знаем, че има три различни маршрута в централната слухова система, а не само в един", казва Франсоа Лалеменд, лидер на изследователската група в катедрата по неврология, Каролинска институт, който ръководи проучването. "Това ни прави по-добре поставени, за да разберем ролята на различните неврони в слуха. Също така сме набелязали кои гени са активни в отделните клетъчни типове."

Екипът проведе проучването си върху мишки, като използва сравнително нова техника на секвениране на едноклетъчна РНК. Резултатът е каталог на гените, изразени в нервните клетки, които могат да дадат на учените солидна основа за по-добро разбиране на слуховата система, както и за разработване на нови терапии и лекарства.

"Нашето изследване може да отвори пътя за разработването на генетични инструменти, които могат да бъдат използвани за нови лечения за различни видове слухови нарушения, като тинитус", казва д-р Лалеменд. "Нашето картографиране може да доведе и до различни начини за повлияване на функцията на отделните нервни клетки в тялото."

Проучването показва, че тези три вида неврони вероятно играят роля в декодирането на звуковата интензивност (т.е. обем), функция, която е от решаващо значение по време на разговори в силна среда, които разчитат на способността да филтрират фоновия шум. Това свойство е важно и при различни форми на слухови нарушения, като тинитус или хиперакузис (свръхчувствителност към звука).

"След като разберем кои неврони причиняват хиперакусизъм, ще можем да започнем да проучваме нови терапии, за да ги предпазим или поправим", обяснява д-р Лалеменд. "Следващата стъпка е да покажем какъв ефект имат тези отделни нервни клетки върху слуховата система, което може да доведе до разработването на по-добри слухови апарати като кохлеарни импланти".

Изследователите показаха също чрез сравнителни проучвания върху възрастни мишки, че тези различни видове неврони вече присъстват при раждането.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации