NSVOK top banner

Вход

Картаген падна, монополът още не

bolt katsa evropaД-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и д-р Николай Болтаджиев – Председател на националното сдружение на частните болници коментираха подготвените промени в здравноосигурителния модел. Водещият Николай Лефеджиев започна разговора, като сравни дискусията за монопола на здравната каса с диксуията в Римския сенат за Картаген. Лефеджиев каза, че д-р Кацаров като Катон от години повтаря, че монополът трябва да бъде махнат и ето сега управляващите най-сетне са готови да пристъпят към това.
Според д-р Кацаров и двата предложени от министър Ананиев са крачка напред. Моделът със задължителната допълнителна здравна застраховка въпреки, че е плаха крачка, дава допълнителни средства, създава условия за повече отговорност на осигурените, които избират къде да се осигуряват, създава се и известна конкуренция на нивото на здравното осигуряване.
Д-р Болтаджиев сподели, че е добре преди това да се чуе мнението на застрахователите, защото сметката може да не излезе. Въпреки привидно повече средства в здравната система, няма яснота какви ще са цените на медицинските услуги, дали ще се променят и дали наистина ще влязат повече средства.

С модела на Ананиев се въвежда поголовно задължително доплащане в размер на до 105 лева за хоспитализация. За сметка на това отпадат доплащанията за медицински изделия и потребителска такса.
Двамата експерти се съгласиха, че истинска конкуренция може да се получи, ако се извърши пълна демонополизация. Те обаче са скептици, че политическата среда позволява извършването на такава мащабна реформа.
Цялото интервю във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост