NSVOK top banner

Вход

Още мнения за реформата

money nhifНе виждам какво ще се подобри в системата с демонополизация на НЗОК. Това заяви в предаването „12+3“ Румяна Тодорова – бивш директор на НЗОК. Според нея в Касата няма контрол, защото той е бил иззет. За някои е по-добре да не се контролира системата, добави тя и подчерта, че за да има контрол, трябва да се промени нормативната база.
„Докато не видя един стройно разписан материал със съответните разчети, не си избирам нищо. Имам хиляди въпроси към така предложените проекти. Първият ми въпрос е как се стигна до цифрата 700 лв. Има пътеки, които струват и по 10 хил. лв. Това средна стойност на масовите пътеки ли е? Второ – как се стигна до 12 лв. вноска? Може би толкова ѝ трябва на здравната система, за да си върже някакъв бюджет. Тези 12 лв., които ще се дадат на застрахователите, какво ще покрият? Държавата казва – ние можем да ви дадем 580 лв., а оттам нататък се оправяйте. Звучи много неприятно“, коментира Тодорова и добави още:

„Защо говорим само за болници? Болничната помощ и регулацията й е най-лесна. Голямата издънка е в извънболничната помощ. Другият ми въпрос – защо започваме с финансиране, а не говорим за недостатъците в здравната политика? Перфектни ли са ни пътеките така разписани? Ще останат ли пътеките като начин на финансиране и като алгоритъм за качество“.
Експертът посочи още редица въпроси в тази посока, като основният според нея е този за скъпо струващите лекарства.
„В момента много болният човек не е добре дошъл в нито една болница. Той харчи много пари“, подчерта Румяна Тодорова.
Д-р Иван Кокалов – вицепрезидент на КНСБ, изказа мнение по идеите на министъра за нов здравен модел:
„Всяка една реформа или смяна на модел се прави в интерес на хората, в центъра за слага пациента. Оттам нататък гледаме с какъв инструментариум ще отговорим на това всички граждани да имат равен достъп до качествено здравеопазване. Това обаче като тръгнем да го гледаме с инструментариума, който ни се предлага – никъде не го видях, а напротив. Там виждам затрудняване на достъпа на всички граждани до здравеопазване и то този път затруднението ще бъде финансово. Ако това влезе в сила, виждам как хората ще стоят по къщите си и поради липса на средства ще си умрат тихичко, защото никой не може да извади такива суми. Моделът застрашава и по-малките болници“.
Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ призова всички участници да се включат в дискусиите: „Сега е моментът всеки експертно да надрасне своите лобистки виждания и да може да помогне за запазване на системата. Ние сме в дъното в момента. За съжаление, някои имат интерес статуквото да се запази. Това в момента не е в интерес на пациентите“.
Според нея държавата трябва да разработи модел за допълнително осигуряване.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост