NSVOK top banner

Вход

Нов инструмент за откриване на мастно чернодробно заболяване

liver okВ скоро време може да има нов тест за предсказване на напреднала фиброза при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ).

НАМЧБ е водещата причина за хронично чернодробно заболяване, засягащо приблизително един на всеки четирима души, включително деца, по целия свят.
Международен изследователски екип е разработил резултат, базиран на биологичния маркер PRO-C3, за точно предсказване наличието (или липсата) на напреднала фиброза при хора с НАМЧБ.
Екипът, ръководен от професор Якоб Джордж и доцент Мохамед Еслам от института Уестмийд за медицински изследвания, болницата Уестмийд и университета в Сидни, установи, че PRO-C3 прогресивно се увеличава, тъй като фиброзата става по-тежка.
Професор Джордж и неговият екип съчетават тези данни с рутинна клинична информация - като възраст, наличие на диабет и брой на тромбоцитите - за разработване на много точен инструмент за откриване на напреднала фиброза при НАМЧБ.
Резултатите надхвърлят съществуващите резултати за фиброза, като точно идентифицират 92% от пациентите с напреднала фиброза.
Водещият изследовател, професор Джордж, каза, че инструментът ще помогне да се идентифицират пациентите, които са най-силно застрашени от лощите дългосрочни резултати в здравеопазването.
"Като се има предвид високото глобално разпространение на неалкохолна мастна чернодробна болест, ние се нуждаем от не-инвазивен клиничен инструмент за точно измерване на фиброза", каза професор Джордж.

Доцентът Еслам добави: "Нашият инструмент ще помогне за идентифициране на напредналата фиброза при пациентите, което е от решаващо значение, тъй като това са хората, които най-вероятно ще развият бъдещи здравни усложнения.
"Ако НАМЧБ и фиброзата се открият и лекуват рано, може да се избегне постоянно увреждане на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания", каза той.
НАМЧБ - известен също като "мастен черен дроб" - се среща, когато повече от пет процента от черния дроб се състои от мастна тъкан. Както подсказва името, то засяга хора, които пият малко или никакъв алкохол.
Професор Джордж каза, че физическото бездействие и затлъстяването са били едни от водещите причини зад глобалното покачване на НАМЧБ.
Неалкохолното чернодробно заболяване също увеличава риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
НАМЧБ започва с натрупване на мазнини в черния дроб и може да доведе до белези в черния дроб. Засегнатият орган в крайна сметка се свива и се увеличават рисковете от чернодробна недостатъчност и рак.
Проучването е изследвало 431 пациенти от цяла Австралия, Обединеното кралство и Япония.
Професор Джордж и неговият екип сега се надяват да потвърдят резултата в общата популация преди широкото приложение и клиничната наличност.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Иновации