NSVOK top banner

Вход

Новият модел ще фалира застрахователите

vitkova sharkovПредложеният начин на изчисление на новата здравна застраховка ще доведе до фалити на здравноосигурителни дружества. Това посочи Мими Виткова, която е директор на здравноосигурителен фонд и бивш здравен министър. По думите й в момента се коментира „една апокрифна книжнина, която се разпространява."
„Някой е изчислил на коляно, че с 12 лв. ще се покрива неизвестно какво. Не може така несериозно да се подхожда. Системите може всякак да се моделират, но на това дори и аритметиката не е вярна”, посочи тя.
А какво става с тези, които държавата осигурява, а с тези 720 хил. българи, които не се осигуряват, попита Аркади Шарков от Експертен клуб по икономика и политика.
Той допълни, че нищо не пречи болницата да си направи една клинична пътека 1 лев над норматива от 700 и частните застрахователи да се натоварят с тези пари и да фалират един по един.

"Ще има фалити за застрахователи, сериозни играчи няма да се намерят. Как може да включваш нов играч в системата и да не проведеш разговора с него”, коментира Виткова.
Според нея държавата признава, че е абдикирала от контрола в здравната система.
„Здравното осигуряване е право на българския гражданин пише в Конституцията. Как това задължително здравно застраховане се вписва в това право”, добави тя.
Друг проблем в проекта е частта с унаследяване на застраховката – как ще се образуват резервите, за да бъде застрахователят стабилен, попита Виткова.
Шарков посочи, че има още две предложение в проекта -  пълна демонополизация на НЗОК и да има само доплащане от пациентите. Но според него това не решава проблемът в системата – контрол.
Целият разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост