NSVOK top banner

Вход

Пътна карта на диабетa

diabetВисоките или ниски концентрации на инсулин активират различни пътища на клетъчна сигнализация, съгласно нов научен метод, който съчетава данни от множество бази данни и мащабни лабораторни експерименти. Този текущ изследователски проект може да помогне за разкриването на по-добри подходи за разбиране на причините и потенциалните терапии за диабет тип 2.

Учените вече имат методи за разбиране на всички гени (геномика), протеини (протеомика) или метаболити (метаболомика) в клетката, но не и на всички тези различни видове молекули по едно и също време. Изследователите от университета в Токио са пионери в новия транс-омикс подход, който съчетава всички тези предишни отделни области - различните "omics" - да разберат взаимодействията между молекулите вътре в клетките по изчерпателен и много подробен начин.

"Нашите резултати изглеждат почти като карта на метрото. Всяка молекула, която инсулинът влияе пряко или косвено, е като станция. Но картата не е много полезна, ако не познавате маршрута.Нашият метод съчетава информация от база данни с нови експериментални данни показват как се свързват различните станции или молекули след получаване на инсулиновия сигнал ", каза проф. Шиня Куронда.

Професор Шиная Курода е пионер в подхода на трансмика, тъй като областта започна да се появява около 2013 г. Проектният изследовател Кентара Кавата a е първият автор на последната статия и е завършил изследването като част от докторската си работа.

Курода и екипът му се интересуват от начина, по който клетките изпращат сигнали за контролиране на вътрешните си процеси, особено как тези сигнали се променят през целия ден. Инсулинът е силно динамична молекула и хормон, който помага да се контролира как тялото превръща захарта от храната в енергия. Неправилното регулиране на инсулина води до диабет.

"Диабетът тип 2 е сложно заболяване, но може просто да се разбира като нарушение на темпоралния модел на реакцията на организма към инсулин", каза Кавата.

Изследователският екип откри, че високите и ниските концентрации на инсулин активират различни гени и метаболитни процеси. Клетките реагират не само на наличието или отсъствието на инсулин, но могат да интерпретират и да реагират по различен начин на различни концентрации на инсулин, за да контролират отделни биологични процеси.

Изследователският екип понастоящем провежда експерименти за потвърждаване на резултатите, които те откриват от техния транскомичен анализ на данните, потвърдени от проучвания с живи мишки. Подробно разбиране на динамиката на това как и кога инсулинът активира толкова много други молекули в клетките може да направи възможно проектирането на по-ефективни инсулинови схеми за хора с диабет.

"След като сме пресметнали широкомащабната мрежа, можем да идентифицираме потенциалните цели за лечение", каза Курода.

Маркирана като Диабет Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост