NSVOK top banner

Вход

Специални антитела могат да доведат до ХИВ ваксина

HIV AIDSМалък брой хора, заразени с HIV-1, произвеждат много специални антитела. Тези антитела не само се борят с един вирусен щам, но неутрализират почти всички известни вирусни щамове. Изследванията за разработването на ваксина срещу ХИВ се фокусират върху откриването на факторите, отговорни за производството на такива антитела.

Геномът на HIV-1 влияе върху имунната реакция
Швейцарски изследователски екип, ръководен от Университета в Цюрих (УЦ) и университетската болница Цюрих (УБЦ), търсят тези фактори от години. Няколко вече са идентифицирани: Например вирусният товар и разнообразието от вируси, продължителността на инфекцията и етническата принадлежност на засегнатото лице могат да повлияят на имунния отговор на организма. "В нашето ново проучване успяхме да идентифицираме друг фактор: генома на вируса на ХИВ", казва Хълдрич Гюнхард, заместник-директор на катедрата по инфекциозни болести и болнична епидемиология при УБЦ.

Отговор на антитела на предадените двойки
Изходната точка за изследователите бяха данните и биопробираните кръвни проби от около 4 500 HIV-инфектирани хора, записани в швейцарското изследване за ХИВ кохортата и в изследването за инфекция на ХИВ в Цюрих. Общо изследователите са открили 303 потенциални двойки на предаване - т.е. двойки пациенти, за които сходството на геномната РНК на вирусите показва, че вероятно са заразени със същия вирусен щам. "Сравнявайки имунния отговор на тези двойки пациенти, ние успяхме да покажем, че самият вирус на ХИВ оказва влияние върху степента и специфичността на реакциите на антителата", обяснява първият автор на изследването Роджър Куйос, ръководител на изследователската група в катедрата на инфекциозни болести и болнична епидемиология при УБЦ.

Специалните протеини осигуряват широка защита
Антитела, действащи срещу ХИВ, се свързват с протеини, открити на повърхността на вируса. Тези протеини на плика се различават в зависимост от вида щам и подтип. Поради това изследователите изследвали по-отблизо пациентска двойка с много сходни вирусни геноми и в същото време много силна активност на широко неутрализиращи антитела. "Ние открихме, че трябва да има специален протеин на плика, който да причини ефективна защита", обяснява Александра Трокола, вирусолог и директор на Института по медицинска вирусология към УЦ.

Търсенето на идеален протеин продължава
За да може да се развие ефективна ваксина срещу ХИВ-1, е необходимо да се определят пиковите протеини и вирусните щамове, които водят до образуването на широко действащи антитела. Поради това се планира разширяване на търсенето. "Намерен еа един кандидат. Въз основа на това, ние сега искаме да започнем да развиваме имуноген," добавя Трикола.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост