NSVOK top banner

Вход

12 лева допълнителна здравна вноска

goranovПравителството предвижда въвеждане на задължителна допълнителна здравна вноска в размер на 12 лева месечно. Допълнителната здравна застраховка ще се плаща от всички, независимо от начина по който до сега са плащали плащат основната си осигуровка. Всеки гражданин ще може да избира застраховател, при който да си внесе сумата. В студиото на Нова телевизия финансовият министър заяви:
„Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви Горанов. И поясни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец. Горанов изказа мнение, че има диспропорции в снабдяването с лекарства, които говорят за източване на здравната каса. Горанов обоснова доплащането с това, че хората така или иначе си доплащат, само, че „под масата”.

Новият модел на здравеопазване предвижда пациентите да доплащат 15% от стойността на медицинската помощ, а остатъкът при услуги над 700 лева да се покрива от задължителните здравни застраховки.
Цените на медицинските изделия и на всички лекарства ще бъдат включени в цените на клиничните пътеки, като така се избегне двойното доплащане от пациентите.
Всеки пациент ще има лична осигурителна сметка, от която да се вижда колко пари е внесъл в бюджета на НЗОК и колко е изразходвал през годината.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост