NSVOK top banner

Вход

Проучване дискутира ползите за здравето от пробиотиците

drugs handПробиотиците се намират във всичко - от шоколад и кисели краставички до лосион за ръце и бебешка формула, а милиони хора купуват пробиотични добавки, за да стимулират храносмилането. Но нови изследвания показват, че те може да не са толкова ефективни, колкото мислим. Чрез серия от експерименти, които гледат в човешкото черво, изследователите показват, че храносмилателните пътища на много хора пречат на стандартните пробиотици да ги колонизират успешно. Освен това, приемането на пробиотици за противодействие на антибиотиците може да забави връщането на нормалните чревни бактерии и експресията на генния ген в тяхното нормално състояние. Изследването публикува два доклада на 6 септември в списание Cell.

"Хората са хвърлили много подкрепа за пробиотиците, въпреки че литературата в основата на нашето разбиране за тях е много спорна, ние искахме да се определи дали пробиотици като тези, които се купуват в супермаркета колонизират стомашно-чревния тракт, както от тях се очаква , а след това дали тези пробиотици оказват влияние върху човешкия домакин ", казва старшият автор Еран Елинав, имунолог от Weizmann Institute of Science в Израел. "Изненадващо е, видяхме, че много здрави доброволци са били в действителност, устойчиви в това, че пробиотиците не може да колонизират стомашно-чревния тракт .Това предполага, че пробиотиците не трябва да бъдат всеобщо дадени като подходящи за всички добавки. Вместо това, те биха могли да бъдат приспособени към нуждите на всяко лице.

"
Докато минали проучвания са изследвали подобни въпроси, всички че те са използвали екскрементите на пациентите като прокси за активността на микробите в стомашно-чревния тракт. Вместо това, Елинав, колегата му Еран Сегал, (изчислителен биолог в Института Вайцман), както и техните екипи ръководени от Нив Замора , змерват колонизацията на червата директно.
В първото проучване 25 доброволци са претърпели горна ендоскопия и колоноскопия, за да пробват базоваите си микроби в областите на червата. 15 от тези доброволци бяха разделени на две групи. Първата група консумира генерични пробиотични щамове, докато втората е прилагала плацебо. И двете групи след това преминаха втори кръг от горни ендоскопии и колоноскопия, за да преценят вътрешния си отговор, преди да бъдат следвани за още 2 месеца.
Учените открили, че пробиотиците успели да колонизират стомашно-чревните пътища на някои хора, наречени "упорити", докато чревните микробиоми на "резистентните" ги отхвърли. Освен това моделите на "упорити“ и "резистентни" ще определят дали пробиотиците в дадено лице биха повлияли на местното микробиомно и човешко генно изразяване. Изследователите биха могли да предскажат дали даден човек ще бъде упорит или резистентен само чрез изследване на техния базов микробиологичен профил и профила на експресиране на гена.
Те също установиха, че изпражненията само частично корелират с функционирането на микробиома вътре в тялото, така че разчитането на изпражненията, както е било направено в предишни проучвания в продължение на много години, може да бъде подвеждащо.
"Въпреки че всичките ни доброволци, които консумират пробиотици, показаха пробиотици в изпражненията си, само някои от тях показаха в червата си, което е мястото, където трябва да бъдат", казва Сегал. "Ако някои хора се съпротивляват и само някои хора им позволяват, ползите от стандартните пробиотици, които всички приемаме, не могат да бъдат толкова универсални, колкото някога сме мислели." Тези резултати подчертават ролята на чревната микробиомера при воденето на много специфични клинични различия между хората. "
Във второто проучване изследователите поставят под въпрос дали пациентите трябва да приемат пробиотици, за да се противопоставят на ефектите на антибиотиците, както често се казва, че трябва да направят, за да възстановят чревната микрофлора, след като се изчисти от антибиотичното лечение. За да разгледаме това, 21 доброволци получиха курс на антибиотици и след това бяха разпределени на случаен принцип в една от трите групи. Първата беше група "гледай и чакай", която позволява на микробионите им да се възстановят сами. Втората група приема същите генерични пробиотици, използвани в първото проучване. Третата група бе лекувана с автоложна трансплантация на фекални микроби (aFMT), съставена от собствените им бактерии, които бяха събрани преди да им се даде антибиотик.
След антибиотиците стандартните пробиотиците могат лесно да колонизират червата на всички във втората група, но за изненада на екипа, тази пробиотик колонизация предотвратява нормалната микробиома и червата с профил на генната експресия на домакина да се връща към нормалното си състояние в продължение на месеци. За разлика от това, aFMT е довело до възпроизвеждането на естествената микроорганизация на третата група и връщането на генната програма до нормални дни.
"Противно на настоящата догма, че пробиотиците са безвредни и са от полза за всички, тези резултати разкриват нов потенциален неблагоприятен страничен ефект от пробиотичната употреба с антибиотици, които дори могат да доведат до дългосрочни последствия", казва Елинав. "За разлика от това, допълването на червата с собствените микроби е персонализирано лечение, създадено от майката природа което доведе до пълно обръщане на ефектите на антибиотиците".
Сегал добавя: "Това отваря вратата към диагностиката, която ще ни отведе от емпиричната универсална консумация на пробиотици, която в много случаи изглежда безполезна, до една, която е съобразена с индивида и може да бъде предписана на различни индивиди въз основа на основните им характеристики. "

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост