NSVOK top banner

Вход

Пациентите искат повече информация за лекарствата си

drugs handМного пациенти искат повече информация за лекарствата, които им се предписват, и по-голяма дума в марките, които използват, сочи първото основно проучване на тежестта от употребата на дългосрочни лекарства.

Експертът на аптеката в университета в Кент, професор Джанет Кръска, извърши проучване на това, което прави употребата на дългосрочни лекарства по-тежка за пациентите и установи, че тези, които приемат най-много лекарства за повече пъти на ден, са имали най-голямо въздействие - ,
Изненадващо, обаче, проучването установи, че по-възрастните пациенти смятат, че използват редовно лекарства, са по-малко обременени от по-младите пациенти, въпреки че използват повече лекарства.
Изследването разкри, че повече от една четвърт от изследваните искат повече информация за лекарствата си и по-голяма дума в марките лекарства, които използват, с подобна пропорция, която се интересува от плащането на лекарства. Повече от половината са загрижени за дългосрочните неблагоприятни ефекти. Около 11% не са доволни от ефективността на техните лекарства, а между 10 и 16% се съгласяват, че техните лекарства причиняват смущения в някои аспекти на ежедневния им живот.


Трийсет процента се съгласиха, че животът им се върти около лекарства и само около една четвърт от тях смятаха, че могат да решат дали да ги използват или не. Имаше 16%, които не усещаха, че техният лекар е изслушал мнението им за лекарствата, а 11% заявяват, че техният лекар не е обърнал сериозно внимание на нежеланите реакции.
Професор Крска и двама други изследователи от университетското медийно училище по фармация разработиха нов въпросник - известен като въпросник за живот с лекарства (LMQ) - за измерване на медицинската тежест. Бяха обхванати осем области: взаимоотношения със здравните специалисти, практически трудности, намеса в ежедневието, липса на ефективност, странични ефекти, общи опасения, разходи и липса на автономия.
Професор Крска заяви: "Опитът за прилагане на клиничните насоки допринася за увеличаване на употребата на лекарства в цялата страна, но въздействието на това върху пациентите сред здравните специалисти не винаги се обмисля. Нашето проучване показва, че е време да се промени.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост