NSVOK top banner

Вход

8 000 нови комбинации от антибиотици са изненадващо ефективни

drugs handУчените традиционно вярват, че комбинирането на повече от две лекарства за борба с вредните бактерии ще доведе до намаляване на възвръщаемостта. Преобладаващата теория е, че допълнителните ползи от комбинирането на три или повече лекарства биха били твърде малки, за да имат значение или че взаимодействията между тях биха довели до отмяна на ползите от тях.

Сега екип от биолози от УКЛА е открил хиляди комбинации от четири и пет лекарства, съдържащи антибиотици, които са по-ефективни при унищожаването на вредни бактерии, отколкото предлаганите преобладаващи мнения. Техните констатации, докладвани днес в списание "Системи за биология и приложения", биха могли да бъдат важна стъпка към опазване на общественото здраве във време, когато патогените и често срещаните инфекции стават все по-устойчиви на антибиотици.
"Има традиция да се използва само един медикамент, може би два," каза Памела Йех, един от старшите автори на изследването и асистент по екология и еволюционна биология на УКЛА. "Ние предлагаме алтернатива, която изглежда много обещаваща: не бива да се ограничаваме само до единични лекарства или комбинации от две лекарства в нашата медицинска кутия с инструменти. Очакваме, че някои от тези комбинации или повече ще работят много по-добре от съществуващите антибиотици. "

Работейки с осем антибиотици, изследователите анализираха как всяка възможна комбинация от четири и пет лекарства, включително много от тях с различни дозировки - общо 18,278 комбинации във всички - е работил срещу Е. coli. Те очакваха, че някои от комбинациите биха били много ефективни при убиването на бактериите, но те бяха изненадани от колко много мощни комбинации откриха.
За всяка комбинация изследователите първо прогнозираха колко ефективни са те мислелейки, че ще бъде в спирането на растежа на Е. coli. Сред четирите комбинации от лекарства имаше 1676 групировки, които се представиха по-добре, отколкото очакваха. Сред петте лекарствени комбинации, 6 443 групи бяха по-ефективни от очакваното.
"Бях изумен от това колко ефективни комбинации има, докато увеличаваме броя на лекарствата", казва Ван Саваж, другият старши автор на изследването и професор по екология и еволюционна биология на УКЛА и биоматематика. "Хората може да мислят, че знаят как ще взаимодействат лекарствените комбинации, но те наистина не знаят."
От друга страна, 2,331 комбинации от четири лекарства и 5,199 комбинации от пет лекарства са били по-малко ефективни, отколкото очакваха изследователите, заяви Елиф Текин, главният автор на изследването, който по време на изследването е бил докторант в УКЛА.
Някои от комбинациите от четири и пет лекарства са ефективни поне частично, тъй като отделните лекарства имат различни механизми за насочване към Е. coli. Осемте изследвани от изследователите на УКЛА работят по шест уникални начина.
- Някои лекарства атакуват клетъчните стени, други атакуват вътре в ДНК - каза Савидж. "Това е като да атакувате замък или крепост. Комбинирането на различни методи на атака може да бъде по-ефективно, отколкото просто един подход."
Саид Йе: "Едно цяло може да бъде много повече или много по-малко от сумата от неговите части, както често виждаме с баскетболен или баскетболен отбор." (Като пример, тя цитира решителната победа в шампионската титла на НБА в Детройт Пистънс - един съвместен отбор без звезди - над екипа на Лос Анджелис Лейкърс с бъдещата зала на семействата Кобе Брайънт, Шакил О'Нийл, Карл Малоун и Гари Пейтън.)
Йе добави, че въпреки че резултатите са много обещаващи, лекарствените комбинации са били тествани само в лабораторни условия и вероятно са поне на няколко години далеч от това да бъдат оценени като възможни лечения за хора.
"С призракът на антибиотичната резистентност, застрашаваща да върне здравето на пред-антибиотична ера, способността за по-съзнателно използване на комбинации от съществуващи антибиотици, които поотделно губят сила е добре дошла", каза Майкъл Курила, директор на отдела за клинична иновация в Националните институти по здравеопазване . "Тази работа ще ускори тестването при хората на обещаващи комбинации от антибиотици за бактериални инфекции, които ние не сме подготвени да се справим днес."
Изследователите създават софтуер с отворен достъп въз основа на тяхната работа, която планират да предоставят на други учени през следващата година. Софтуерът ще даде възможност на други изследователи да анализират различните комбинации от антибиотици, изследвани от биолозите на УКЛА, и да въведат данни от собствените си тестове на лекарствени комбинации.
Един от компонентите на софтуера е математическа формула за анализ на това как взаимодействат множество фактори, които учените от УКЛА разработиха като част от изследванията си. Те наричат ​​рамката "математически анализ за общото взаимодействие на компонентите", или MAGIC.
"Смятаме, че MAGIC е универсален инструмент, който може да се приложи и към други заболявания - включително ракови заболявания - и в много други области с три или повече взаимодействащи компонента, за да се разбере по-добре как функционира сложна система", каза Текин.
Савидж каза, че планира да използва понятия от тази рамка в текущите си проучвания за това как температурата, дъждът, светлината и други фактори засягат тропическите гори на Амазонка.
Той, Йе и Мирта Галесикc, професор по човешката социална динамика в Института за Санта Фе, също използват MAGIC в проучване как влиянието на образуването на идеи върху хората е повлияно от родителите, приятелите, училищата, медиите и други институции и как тези фактори взаимодействат.
"Тя напълно се вписва в интереса ни към взаимодействието на компонентите", каза Йе.
Изследователският екип докладва през 2016 г., че комбинации от три антибиотици често могат да преодолеят устойчивостта на бактериите към антибиотици, дори когато нито един от трите антибиотици сам по себе си - или дори двама от трите заедно - не е ефективен. Биолозите съобщават през 2017 г. две комбинации от лекарства, които са неочаквано успешни в намаляването на растежа на бактериите от Е. coli.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекарства Иновации
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост