NSVOK top banner

Вход

Новият модел е добър, но едва ли ще стане

stkatsД-р Стойчо Кацаров бе гост в предаването Опорни хора на телевизия BgOnAir. Той отговори на множество въпроси, свързани със състоянието на системата на здравеопазване. Във връзка със скандалите свързани с починалите родилки през последните седмици, гостът отбеляза, че воиновните тря ва да понесат отговорността си. Освен това, за медицинските грешки трябва да се говори, те трябва да се изучават, за да не се повтарят.
Гостът обърна внимание, че голяма част от държавните болници са с дългове, а в същото време директорите им се оказаха доста богати хора. На въпрос, защо държавните болници трупат дългове, а частните не, Д-р Кацаров отговори с цитат на Милтън Фридман (нобелов лауреат по икономика). „Когато харчиш чужди пари за да задоволиш чужди нужди, ти не държиш сметка нито за това колко пари ще похарчиш, нито дали нуждите са задоволени. Когато харчиш чужди пари за свои нужди, ти пак не се интересуваш от парите, но вече се интересуваш нуждите да са задоволени. Когато харчиш свои пари за свои нужди то вече се интересуваш както от парите, така и от нуждите.

Според д-р Кацаров проектът на нов модел на здравеопазване на Кирил Ананиев е добър. Той, обаче смята, че няма да успеят да го приложат по няколко причини:
Правителството се намира на средата или може би към края на мандата, което време не е подходящо за сериозни реформи.
В управляващата коалиция има явни противоречия и трудно ще се стигне до съгласие за сериозна реформа.
Кирил Ананиев и екипът му не са от ГЕРБ. Те са външни за партията хора и подкрепата за тях не е солидна.
Министърът се явява външен човек и за медицинската общност, а нейната подкрепа за реформи също е важна.
За новият директор на НЗОК Д-р Кацаров каза: „Един от малкото хора в България, които могат да се справят с управлението на НЗОК е д-р Дечев.” Не е ясно, обаче дали ще може да прокара идеите си и да получи подкрепа за тях.” „Има опасност да се срине и регистърът на Здравната каса! Но там, за разлика от Търговския регистър, няма бекъп вариант. Когато е правен през 2006 година никой не се е сетил да поиска от румънската фирма, която го е правила сорс кода, без който не могат да се възстановят данните, ако регистърът падне. Представете си какъв хаос ще настъпи в държавата, ако това се случи! Търговският регистър ще им се види песен. Ще изчезнат здравните досиета на милиони българи, без да може да се възстановят.”
На въпрос до кога ще продължаваме така в здравеопазването, гостът каза, че в крайна сметка всичко си зависи от хората - те избират депутатите и министрите. Ако искаме здравната система да заработи добре трябва да отстраним политиците от вземане на решения. така са направили в Хландия преди повече от десетилетие и сега имат най-добрата в Европа здравна система.
Цялото интервю на д-р Кацаров вижте тук:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост