NSVOK top banner

Вход

Бременната да бъде в центъра на родилната помощ

MihailovИдеите на Мрежата за съвременна родилна грижа за поредица от мерки, които да повишат качеството на грижите за раждащите жени, са рационални.
Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ проф. Георги Михайлов от парламентарната група на БСП за - член на парламентарната Комисия по здравеопазване по повод. Той припомни, че вече има предложен стандарт по акушерство и той в момента се обработва от Министерство на здравеопазването, но мрежата акцентира върху два други проблема:
„Броят на цезарови сечения далеч надминава като процент броя на нормалните раждания в България. Според статистиката на СЗО и нейните стандарти, той трябва да е 15%, а в България е 40%. Броят  на акушерките, които се занимават с активно следене на родилките и в следродилния период е само около 5000, а средната им възраст, казват чужди специалисти през 2016 г., е над 52години. Всичко това са факти, които са обвързани в държави като Испания, с качеството родилната помощ“.

Испания например е осигурила консумативните, медикаментите и заплатите на лечебните заведения. Ако броят на цезаровите сечения в една болница скочи над 20% годишно, тя преминава на специален одит, където се обсъжда и нейното финансиране, допълни Михайлов, който е открил „абсолютно фрапантни разсъждения, когато Стандартът за акушерство е бил предложен за обсъждане през февруари 2018г.
„Че, видите ли, колко е печаливша родилната помощ, защото издръжката на едно легло струва 39 000 лв, а от пътеките за родилна помощ лечебното заведение получава 43000 годишно – тоест 4000 лв. печалба. Докато ние гледаме на родилната помощ по този начин – като че ли това е бизнес, а лечебното заведение е  дюкян - никога няма стигнем до положителни резултати …
Трябва да бъде направена една дългосрочна програма, която да постави бременната жена в центъра на цялата система на родилната помощ с всичките ѝ права, всичките ѝ желания, разбира се под ръководството на специалисти“
Михайлов допълни, че парламентарната здравна комисия скоро ще инициира среща с водещи специалисти в областта на акушерството и гинекологията и от Лекарския съюз.

Аудиозапис от цялото интервю:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост