NSVOK top banner

Вход

За парите на болниците и парите на лекарите

simov panchevСкоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдига серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.
Според икономиста и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев колкото са по-богати лекарите, толкова е по-добре за пациентите.
"Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев в "България сутрин".
По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати.

Журналистът и депутат от БСП Александър Симов пък е на мнение, че свещената професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия.
"Проблемът е, че в България в самата медицина има голямо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът пред Bulgaria ON AIR.
Симов уточни, че още с началото на здравната реформа нещата в българското здравеопазване са сбъркани.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Болници
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост