NSVOK top banner

Вход

Открито за медицинските грешки

stoj4oНеизвестните за смъртта на родилката Ренета Томова, починала при раждане в болницата в Сливен, остават. Близките й продължават да обвиняват лекарите, че са използвали варварски методи по време на раждането. От болницата твърдят, че нямат вина за смъртта й.
В същото време стана ясно, че има лекарска грешка при смъртта на друга родилка. През юли 38-годишната Маргарита почина в Плевенската болница. Според излезлия одитен доклад жената не е могла да бъде интубирана, но лекарите не са знаели това, защото не са направили предварителен преглед и се стигнало до усложнения и задушаване.
Кой метод е правилен и кой не?

„Това е много специализиран дебат, който касае не всички лекари, а само специалистите. Според мен е важно от гледна точка на обществото да се обсъди темата за лекарските грешки. Доколко ги има и доколко те са последствие от лоша организация на системата и от лошо обучение”, на мнение е д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
У нас няма регистър на лекарските грешки и колко често се случват. Според 8-годишно проучване в САЩ 250 000 души годишно умират в резултат на медицински грешки. Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.
„Човек се учи от грешките си. Лекарите не са зли демони, които искат да убият пациент. И те са хора, и те могат да сгрешат. За това има задължителна застраховка гражданска отговорност. Медицинската общност трябва да има куража да казва тези неща и да се учи от грешките си. Само така могат да се предотвратят бъдещи такива”, смята д-р Кацаров. „При нас се наблюдава обратното – медиците са притиснати от обществото, което е недоволно от здравната система и те отказват да обсъждат дори темата. Ние например не регистрираме вътреболничните инфекции. България е на едно от първите места в Европа по най-малко регистрирани инфекции – в пъти по-малко от Холандия, Франция, Германия. Това е така, защото не се регистрират. Няма никаква причина да се крият тези неща, защото те могат да служат за поука.”
„Смятам, че този дебат трябва да се води от съсловната организация – БЛС.”
„Квалификациите скачане по корема, натискане и други подобни не са най-удачните. Акушер-гинеколозите не сме акробати. Правим всичко, което е необходимо, за да завърши раждането успешно. Много е лесно отстрани да се правят коментари, но те могат да се дават само от хората, които са присъствали и са участвали в раждането”, коментира в „Здравей, България” д-р Валентина Григорова, акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".
„Когато гинеколог води едно раждане, не можете да си представите за какво напрежение става въпрос, когато има проблем и за колко секунди трябва да се вземат необходите решения”, допълни тя.
По думите й в стария му вариант методът на притискане на корема на родилката не се прилага. В момента това се прави понякога, но когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за малко подпомагане, а не за силен натиск.
Д-р Григорова е на мнение, че не бива нещата да се преекспонират, за да се настройва обществото срещу лекарската общност.
„Ние не сме убийци, но не сме и богове”, каза тя.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост