NSVOK top banner

Вход

Професионално

vas petrov„Професионални” – така изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васил Петров определи действията на колегите си, израждали детето на 33-годишна родилка, която по-късно почина.
Според думите на самата родилка, върху корема й буквално е било скачано. „Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания по гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се случват около тях”, коментира д-р Петров.
Той подчерта, че няма да наказва никого, докато не бъде установена вина. Според него до фаталния белодробен отток се е стигнало заради заболяване, което не е било установено навреме. Междувременно малката Мария вече е без мозъчен отток, но остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Д-р Таня Праматарова посочи, че това може да е резултат от раждането. Близките й винят екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, които в крайна сметка може да са отнели живота й. Медицинският одит и РЗИ продължават проверките си в лечебното заведение.


Факт е, че всеки е невинен до доказване на противното. Факт е, че всеки има право да защити своя професионализъм. Смъртта на родилката и увредата на новороденото, обаче също са факт.
Според директора е имало придружаващи заболявания, които са открити късно. Началникът на отделението по анестезиология твърди друго – придружаващите заболявания са открити преди раждането при пред анестезиологичната консултация. Противоречието между двамата не е белег на професионализъм. Ако тези придружаващи заболявания не са били открити, както казва директора, то това е белег за непрофесионализъм. Ако са били открити навреме, както казва анестезиологът, но не са взети мерки, това също не говори за професионализъм. Вярно че, че на новороденто е прилаган форцепс, но това не значи, че трябва да остане с парализирана ръка цял живот. Ако форцепсът се прилага професионално, парализи не би трябвало да има. Накрая, ако нямаш обяснение защо е починала родилка, която е била с нормална бременност, планирана е за нормално раждане и е носела здрав и доносен плод, също трябва да се замислиш за професионализма си.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Лекар Непозволена увреда
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р · преди 2 месеца
    Написаното е непрофесионално и некомпетентно. Не вземам страна, просто твърденията по- горе са любителски и в стил баба Пена на пазара.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост