NSVOK top banner

Вход

Открит е метод за диагностициране на рак с малариен протеин

cancer genes okВ грандиозно ново проучване изследователи от университета в Копенхаген са открили метод за диагностициране на широк спектър от ракови заболявания в ранните им стадии чрез използване на конкретен протеин на маларията, който се придържа към раковите клетки в кръвните проби. Изследователите се надяват, че този метод може да се използва в прогнозите за рак в близко бъдеще.

Всяка година ракът убива приблизително девет милиона души по света и ранната диагностика е от решаващо значение за ефективното лечение и оцеляване. Сега изследователи от Факултета по здравни и медицински науки в Копенхагенския университет излязоха с нов метод за диагностициране на рака в ранните му стадии при хора чрез протеин на маларията - VAR2CSA - който се придържа към раковите клетки. Всички учени трябва да определят дали човек има рак или не е кръвна проба.
"Разработихме метод, при който вземаме кръвна проба и с голяма чувствителност и специфичност, ние можем да извлечем отделни ракови клетки от кръвта. Ние хващаме раковите клетки в по-голям брой от съществуващите методи, което предлага възможност да откриете рак по-рано и по този начин да се подобри резултата. Можете да използвате този метод, за да диагностицирате при много случаи, тъй като той не зависи от вида на рака.В момента открихме различни видове ракови клетки в кръвни проби. И ако има ракова клетка в кръвта ви имате тумор някъде в тялото си ", казва професор Али Саланти от Катедрата по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването, което току-що бе публикувано в научното списание Nature Communications.

Днес има няколко начина за откриване на ракови клетки в кръвта. Повечето от тях се основават на определен маркер, който се намира на повърхността на туморните клетки. Не всички туморни клетки обаче показват този маркер, което прави тези методи неспособни да откриват туморни клетки, разпространявани в други органи като черен дроб, бели дробове и кости, за разлика от метода, базиран на протеина на маларията.
Преди няколко години Али Саланти и неговите колеги откриха нов метод за лечение на рак с протеина VAR2CSA, който се получава от маларийни паразити. И тези открития са формирали основата на новия диагностичен метод на изследователската група. Наред с други неща, те показаха, че протеините на маларията се придържат към специфична захарната молекула, която се среща в повече от 95% от всички видове ракови клетки. С други думи, този нов метод за диагностика може да се използва за откриване на практически всички видове рак.

Циркулиращи туморни клетки
Раковният тумор се състои от няколко различни ракови клетки, някои от които се разпространяват чрез скитане през тъканта и в кръвта. Тези ракови клетки в кръвта се наричат ​​циркулиращи туморни клетки и те могат да се превърнат в метастази, които причиняват до 90% от всички смъртни случаи, свързани с рака. Ако ракът, произхождащ от белите дробове, се разпространява в мозъка, той се нарича мозъчни метастази.
Това са циркулиращите туморни клетки, които изследователите могат да извлекат от кръвна проба чрез използване на малариен протеин. По време на разработването на този нов метод изследователите взеха десет ракови клетки и ги добавиха към пет милилитра кръв и впоследствие те успяха да извлекат девет от десет ракови клетки от кръвната проба.
"Ние броим броя на раковите клетки и въз основа на това можем да направим прогноза.Можете например да решите да промените дадена терапия, ако броят на циркулиращите туморни клетки не се промени по време на лечението, на което пациентът е в момента Този метод също така ни позволява да извличаме живи ракови клетки, които след това можем да развием и използваме за тестване на лечения, за да определим кой тип лечение отговаря на пациента ", казва доктор Мете Агербек, Катедра по имунология и микробиология и съвместен автор на изследването.

Бъдеща програма за скрининг
Изследователите вече са извъряли дълъг път в проследяването на резултатите си по отношение на голямо клинично проучване, при което много от пациентите с рак на панкреаса са тествани с този метод. "Ние открихме поразително голям брой циркулиращи туморни клетки при всеки един пациент с рак на панкреаса, но никой в ​​контролната група", казва професор Кристофър Хесен, Училище по медицински науки, Сидни, Австралия и съвместен автор на изследването.
Изследователите предвиждат, че ще могат да използват метода за изследване на хората с висок риск от развитие на рак в бъдеще. Въпреки това, те също така очакват този метод да може да се използва като биомаркер, показващ дали пациент с най-вече неясни симптоми наистина има рак или не. Това ще позволи на лекарите да определят етапа на заболяването.
"Днес е трудно да определим какъв е стадийният рак.Нашият метод ни позволи да открием рака на етапи 1, 2, 3 и 4. Въз основа на броя на циркулиращите туморни клетки, които откриваме в кръвта на някого, ще можем за да определи дали това е сравнително агресивен рак или не, след това да коригираме лечението съответно ", обяснява професор Али Саланти, който добавя, че е необходимо много по-голямо клинично проучване, преди да се направят корелации със стадия на тумора.”

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост